Mariano Rajoy
Mariano Rajoy
Madrid

Rajoy: "No es tracta de suspendre l'autogovern, sinó de tornar-lo a la normalitat"

El president del govern espanyol diu que disposa de mitjans suficients per recuperar la normalitat legal

RedaccióActualitzat

Dues reunions del Consell de Ministres aquest divendres a la tarda. La primera, ordinària, per plantejar davant del Tribunal Constitucional la nul·litat de les resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya.

La segona, extraordinària, per posar en marxa les mesures previstes en l'article 155. Les ha anunciat el president del govern espanyol quan ha acabat el segon consell de ministres. Entre elles, el cessament del president de la Generalitat i de la resta del govern. També la dissolució del Parlament i eleccions autonòmiques el 21 de desembre.

"Els espanyols estem vivint una jornada trista en què la desraó s'ha imposat a la llei i ha enderrocat la democràcia a Catalunya. Ha menyspreat l'interès general sense respectar els drets de la majoria, sense reparar en les circumstàncies ni inquietar-se pel mal que es pogués fer", ha dit Rajoy en començar.

Ha fet una crida a confiar en l'estat, que "disposa de mitjans suficients per, amb tot el suport de la llei i de la raó, de manera pacífica i moderada, recuperar la normalitat legal".

"No es tracta de suspendre l'autogovern, ni d'intervenir-lo, ni de retallar-lo. Es tracta, senzillament, de tornar-lo a la normalitat al més aviat possible. Una normalitat que comença per la llei, per recuperar la legitimitat institucional i per tornar la veu als catalans."

El president del govern espanyol ha donat les gràcies als líders del PSOE, Pedro Sánchez, i de Ciutadans, Albert Rivera, pel suport compartit a les mesures aplicades en virtut de l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

Reaccions des del primer moment

El Parlament ha votat i declarat la independència de Catalunya a les 15.26 de la tarda d'aquest divendres 27 d'octubre. Les reaccions han arribat de seguida a través de les xarxes socials.

La més ràpida, i també una de les més rellevants, la del president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Ha piulat tres minuts després d'anunciar-se els resultats, ha demanat calma i ha promès que l'estat de dret "restaurarà la legalitat" a Catalunya:

La Moncloa ha fet saber de seguida que aplicaria de manera immediata l'article 155 que avui ha aprovat el Senat. El govern espanyol també ha dit que presentaria un recurs al Tribunal Constitucional contra la decisió del Parlament.

Quan ha acabat el ple del Senat, el president del govern espanyol ha anunciat dues reunions del Consell de Ministres aquesta mateixa tarda, una d'ordinària a dos quarts de sis i una d'extraordinària a les sis.

"L'objectiu és recuperar la legalitat i, per tant, els dic a tots els espanyols, a tots els catalans, que estiguin tranquils, que les coses es faran bé, es faran amb mesura, es faran amb eficàcia com hem fet fins ara; que Espanya és un país seriós, és una gran nació, i que no estem disposats a deixar que algunes persones pretenguin liquidar la nostra Constitució, les nostres normes de convivència i les regles del joc que han permès que en 40 anys Espanya es convertís en un dels països més democràtics i més pròspers del món."

ARXIVAT A:
IndependènciaProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut