Rajoy anunciat aquest dijous la impugnació davant del TC del referèndum català (Reuters)
Rajoy anunciat aquest dijous la impugnació davant del TC del referèndum català (Reuters)
Madrid

Rajoy demana al TC que anul·li la llei del referèndum i la convocatòria de l'1-O

El govern espanyol ha enviat una carta als 947 alcaldes catalans perquè "impedeixen o paralitzin qualsevol iniciativa sobre l'organització del referèndum"

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha recorregut davant del Tribunal Constitucional totes les resolucions del Parlament i de la Generalitat sobre el referèndum de l'1-O. Mariano Rajoy ho ha anunciat després d'una reunió extraordinària del Consell de Ministres. En una compareixença informativa posterior, el president espanyol ha explicat que el seu executiu demana al TC la nul·litat de totes aquestes resolucions i la suspensió immediata a l'espera de la sentència.

El Tribunal Constitucional analitzarà ara la impugnació, a més de l'incident d'execució de sentència presentat aquest dimecres per l'executiu del PP. A més, el govern de Rajoy també ha remès al TC un altre incident d'execució, en aquest cas, per la decisió de la mesa del Parlament d'admetre a tràmit la llei de transitorietat

Rajoy, a més, demana a l'alt tribunal que adverteixi no només la mesa de la cambra catalana i el govern, sinó també a tots els alcaldes catalans, que tenen, ha dit, "el deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa tendent a l'organització del referèndum".

"Hem sol·licitat que es notifiqui personalment aquesta suspensió al president de la Generalitat i a tot el seu govern, als principals alts càrrecs de la Generalitat relacionats d'alguna manera amb l'organització d'aquest referèndum i als 947 alcaldes de Catalunya"

El govern espanyol ha enviat a tots els alcaldes una carta perquè tinguin en compte que no es pot fer el referèndum.

 

 

L'executiu del PP recorre contra la llei del referèndum i la convocatòria de l'1-O així com també contra la sindicatura electoral i les normes complementàries aprovades aquest dimecres pel govern de Puigdemont, a qui Rajoy ha fet aquest advertiment:

"Als responsables de la Generalitat els hi dic que no continuïn avançant en aquest camí cap el precipici institucional i que no menyspreïn la força de la democràcia espanyola"

I ha alertat que "no renunciarà a res" per impedir que es liquidi "d'un cop de ploma" el model de convivència democràtic.

"Ningú vacil·larà a l'hora de complir el seu deure. La democràcia respondrà, ho farà amb fermesa, amb aplom, amb serenitat i amb dignitat"

Suport de Sánchez a Rajoy

Abans de la reunió del Consell de Ministres extraordinari, Rajoy s'ha trobat a La Moncloa amb el líder socialista, Pedro Sánchez, que li ha donat suport en la defensa de la llei, "però amb la convicció que a través del diàleg i la suma de voluntats arribarem a una solució" a Catalunya, ha dit via Twitter. Aquesta tarda, Rajoy es reunirà amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, que també fa costat al president espanyol.

El Tribunal Constitucional també té sobre la taula l'incident d'execució de sentència presentat aquest dimecres pel govern del PP. Una iniciativa en la qual es demana la nul·litat dels actes aprovats a la cambra catalana i la querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i contra els membres de la mesa que n'han permès la tramitació.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut