Mariano Rajoy durant la seva compareixença
Mariano Rajoy durant la seva compareixença

Rajoy davant l'1-O en deu frases: "Hem fet el que havíem de fer"

Rajoy ha fet un repàs de la jornada en què ha criticat durament els dirigents del govern català i ha defensat l'actuació dels cossos i forces de seguretat de l'Estat

Actualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut passat un quart de nou del vespre des de La Moncloa per assegurar que "hem fet el que havíem de fer" Rajoy ha fet un repàs de la jornada en què ha criticat durament els dirigents del govern català i ha defensat l'actuació dels cossos i forces de seguretat de l'Estat:

"El que els puc dir amb tota rotunditat és que avui no hi ha hagut un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Hem constatat que l'estat de dret ha respost contra aquells que el volen subvertir. Hem assistit a una mera escenificació, un episodi contra la convivència democràtica i la il·legalitat."

 

L'actitud i la frustració de catalans

"Hem vist actituds que repugnen a qualsevol demòcrata i que no s'han de repetir, com l'adoctrinament de nens, abusos a periodistes i també a policies."

"Entenc la frustració dels catalans, però la via per debatre sobre les seves demandes polítiques no pot venir mai del trencament de la legalitat ni a través de la imposició, sinó d'un diàleg lleial en què s'escolti a tothom."

"La gran majoria del poble de Catalunya no ha volgut participar del guió dels secessionistes. Això és indiscutible."

 

L'actuació policial i la reacció de l'Estat

"La Guàrdia Civil i la Policia Nacional han complert amb el mandat de la justícia. L'Estat ha reaccionat amb fermesa i serenitat."

"S'ha actuat amb el fonament de la llei, el suport dels demòcrates, la determinació dels tribunals i l'actuació dels cossos i forces de seguretat de l'Estat."

"Els promotors d'aquest desafiament sabien que era impossible, però van decidir continuar endavant i atacar l'estat de dret i el model democràtic."

 

El suport de la UE i l'endemà

"Vull agrair el suport sense fissures de la Unió Europea i la comunitat internacional."

"La convivència a Espanya sempre s'ha basat en l'acord. No podem substituir la concòrdia de 40 anys pel xantatge d'uns quants a tota una nació. Han tingut oportunitats per abandonar el camí de la il·legalitat. Jo ho he intentat. No ens han escoltat. Esperem que ho facin ara i que renunciïn a seguir els seus passos."

"Demà hem de començar el restabliment de la normalitat institucional. Ho hem de fer des de la unitat i per això convocaré els partits del Congrés."

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut