Madrid

Rajoy confirma que les eleccions generals seran el 20 de desembre

Ho ha dit en una entrevista a Antena 3, en què el president del govern espanyol també ha dit que, si el TC suspèn el president de la Generalitat, respectarà la decisió, tot i que espera que no s'arribi a aquest moment

RedaccióActualitzat

Ja hi ha data per a les eleccions generals. Tal com s'esperava, es faran el 20 de desembre. Ho ha confirmat aquest vespre el president del govern espanyol en una entrevista a Antena 3. Mariano Rajoy ha explicat que la seva decisió de convocar els comicis el 20 i no el 13 de desembre -l'altra data que s'havia plantejat- evita constituir les Corts en plenes festes nadalenques.

Rajoy considera que la data escollida dóna "una mica més de marge". "Hi ha temps fins al 14 de gener", ha apuntat el cap de l'executiu espanyol, que ha afegit que, d'aquesta manera, "podem aprovar els pressupostos, fer les eleccions i després tenim un marge perquè, després de festes, es pugui constituir el Parlament."

Mariano Rajoy dissoldrà les Corts el 26 d'octubre i l'endemà es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat el decret de convocatòria dels comicis. Tal com determina la llei, 54 dies després es faran les eleccions generals. La data exacta de la constitució de les Corts s'ha de fer en els 25 dies següents a les votacions. Tot apunta que el projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat per al 2016 s'aprovarà la setmana que comença el dilluns, 19 d'octubre.

Rajoy farà costat la decisió del TC si suspèn Mas

Durant l'entrevista a Antena 3, Mariano Rajoy també ha dit que veu un risc més baix que hi hagi una declaració unilateral d'independència, i s'ha mostrat disposat a parlar amb l'actual president de la Generalitat, Artur Mas, si es posa en contacte amb ell. "Si el president Mas em truca, caldrà esperar a veure qui és elegit president de la Generalitat; jo, per descomptat, parlaré amb ell", ha afirmat el cap del govern espanyol. Segons Rajoy, sempre que Mas ha volgut parlar amb ell, ho ha fet.

Quan li han preguntat si abonarà una declaració de suspensió del president de la Generalitat si així ho acorden els tribunals, Rajoy ha respost afirmativament, ja que, segons ha explicat, l'executiu ha d'"acatar" les decisions judicials; tot i així, ha expressat la seva confiança a no arribar a aquest extrem i ha apostat pel diàleg dins de la llei.

El govern eliminarà la doble comissió en caixers

A l'àmbit econòmic, el president del govern espanyol ha avançat que el consell de ministres aprovarà aquest divendres un reial decret que impedirà el pagament d'una doble comissió per treure diners d'un caixer automàtic. "Ara això [pagar dues comissions] s'acaba. L'única comissió se la paga un banc a un altre i després que s'entengui amb el client", ha assenyalat Rajoy.

Amb l'entrada en vigor del reial decret, quan una persona retiri diners en un expenedor d'un altre grup, l'entitat emissora de la targeta serà qui cobri al seu client, encara que haurà de pagar la taxa de servei a la institució propietària del caixer. Desapareixerà d'aquesta manera la possibilitat que l'usuari es vegi obligat a pagar el recàrrec de dos euros que va implantar CaixaBank i que tanta polèmica ha generat, encara que la seva pròpia entitat pugui reclamar-li una comissió per haver utilitzat les instal·lacions d'un altre grup.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut