Madrid

Rajoy renya l'oposició per fer-lo parlar de Gürtel amb els "problemes que té Espanya"

El president espanyol defensa que s'ha explicat moltes vegades sobre el presumpte cas de finançament il·legal del PP i aclareix que no dimitirà

RedaccióActualitzat

El cas Gürtel ha estat el gran absent en la compareixença del president Rajoy al Congrés en un ple extraordinari, a petició de l'oposició, per parlar precisament sobre el presumpte finançament irregular del PP. Rajoy ha desafiat l'oposició a presentar una moció de censura i ha assegurat que el que hauria de preocupar els partits polítics és la unitat d'Espanya, la lluita contra el terrorisme i l'evolució de l'economia:

"A la vista dels problemes que tenim avui a Espanya i dels reptes que hem d'afrontar, no s'entén la necessitat de celebrar amb caràcter extraordinari, i fora del període de sessions, un debat sobre aquest assumpte i que no ens centrem en d'altres que mereixen més l'atenció i interès de ses senyories".

El president espanyol ha assegurat que sempre s'ha explicat -de fet, segons ell, ho ha fet 52 vegades-, que aquesta no és una prioritat per als espanyols - que ha recordat que li van donar la majoria en les últimes eleccions- i ha afegit:

"Una altra cosa és que a alguns de vostès no els agradi res del que faig i menyspreïn les explicacions que els dono".

Per Rajoy, es tracta de "zel inquisitorial".

 

Des del PSOE , Margarita Robles ha contestat a Rajoy dient-li que no faci com d'altres presidents que s'emboliquen amb la bandera per tapar la corrupció:

"Li diré que no faci com altres presidents, que en temps de Banca Catalana es van embolicar amb la bandera per tapar la corrupció. Vostè ve aquí i ara s'embolica amb els grans problemes que té Espanya, problemes de terrorisme, problemes de Catalunya, per no fer front a les seves omissions en la lluita contra la corrupció".

La portaveu socialista també ha acusat Rajoy d'haver mentit en la seva declaració en el judici de cas Gürtel i i li ha demanat que dimiteixi.

 

Pablo Iglesias l'ha culpat de ser el màxim responsable de la corrupció a Espanya. El líder de Podem s'ha preguntat si el president del govern espanyol ha mentit o és un incompetent:

"Hi ha dues possibles conclusions, avui: vostè ens convenç i nosaltres el creiem, creiem que efectivament no en sabia res, i arribem a la conclusió que és un incompetent. O dos: vostè no ens convenç i seguirem pensant que vostè menteix. I si seguim pensant que vostè menteix (...), li seguirem exigint responsabilitats".

Per la seva banda, el líder de Ciutadans ha retret al PP no haver complert els compromisos adquirits durant la investidura pel que fa a la lluita contra la corrupció. Per Rivera, no té credibilitat davant la societat espanyola:

"Vostè no té legitimitat per lluitar contra la corrupció, perquè està sota sospita de corrupció, perquè el seu partit està imputat, perquè tenen seus embargades, perquè estan en un partit amb diferents casos de corrupció que els afecten a nivell nacional, però sobretot perquè no tenen ganes de fer reformes".

El líder de la formació taronja ha avançat que el seu grup parlamentari presentarà dilluns al Congrés la llei de limitació de mandats, que pretén que els polítics només puguin ostentar el poder durant vuit anys o dues legislatures diferents. Si s'aprovés, significaria que Rajoy no es podria tornar a presentar com a candidat a la presidència en acabar la legislatura. Per fer-ho possible, Rivera ha interpel·lat Iglesias i Robles.

 

 

Rajoy esmenta dos cops el procés

Rajoy també s'ha referit a Catalunya i ha dit que el seu govern "actuarà amb la fermesa que requereix la magnitud de la provocació" i que defensarà el dret dels "espanyols a decidir què és el seu país i dels catalans, d'un projecte autocràtic liderat per radicals".

El president espanyol només s'hi ha referit en la primera intervenció, presentant-lo com a gran problema que, diu, ara hauria de passar per davant de la corrupció.

Joan Tardà, d'ERC, s'ha agafat a la cançó del Super3 "Uh, oh, no tinc por" per dir al president espanyol que ser valent és millor que tenir força:

"Nosaltres optem per la valentia, la valentia democràtica de votar l'1 d'octubre. Li deixem a vostè la força, la força bruta i corrupta".

 

Per part del PDeCAT, Carles Campuzano ha retret al president espanyol un immobilisme que no serveix per desencallar la situació que viu Catalunya:

"Sr. Rajoy, bunqueritzar-se com a actitud pot ser útil en el personal per evitar el desgast polític, és així, ho veurem, però mai serveix per abordar els reptes polítics que tenen les societats".

 

Respon a Podem i PSOE amb Veneçuela i el cas Lasa i Zabala

Rajoy ha utilitzat el segon torn de paraula per contradir els partits que l'han acusat de "mentir" i ha recordat que el Senat ha creat una comissió d'investigació paral·lela a la del Congrés sobre el finançament de tots els partits. I en aquests termes s'ha referit a Podem:

"A mi, si un partit s'ha finançat a l'Iran o Veneçuela, m'importa, i m'agradaria que donessin explicacions, perquè és molt important".

Un dels moments de tensió del debat s'ha produït quan ha recordat a la portaveu socialista que ella també va haver de declarar com a testimoni pel cas de l'assassinat de Lasa i Zabala a mans dels GAL, quan era secretària d'Estat d'Interior. Segons li ha dit, en aquella ocasió, comparèixer com a testimoni no li va implicar culpabilitat:

"La manca d'equitat és un llast dels pitjors que hi ha per lluitar contra la corrupció".

Altres partits també han mostrat perplexitat per la negativa de Rajoy a assumir responsabilitats. Joan Baldoví de Compromís ha assegurat que devem "ser extraterrestres perquè un partit imputat, que destrueix proves, i que s'ha finançat en negre, segueixi governant aquest país".

Aitor Esteban del PNB els ha acusat d'haver tingut avantatge en el terreny electoral "gràcies a haver-se saltat de manera notòria els límits d'ingressos imposats per la llei".


Condemna dels atemptats

El ple del Congrés ha començat amb un minut de silenci pels atemptats a Barcelona i Cambrils. També la intervenció del president ha començat condemnant els atacs i brandant la unitat com la millor manera de vèncer el terrorisme.

 

Forçat pel PSOE, Podem, el PDeCAT i ERC

La idea de fer comparèixer el president espanyol va ser impulsada pel PSOE, Podem, PDeCAT i Esquerra Republicana després dels dubtes que va deixar el mateix Rajoy durant la seva declaració, com a testimoni d'aquest cas, a l'Audiència Nacional, a finals de juliol.

Deu respostes de Rajoy sobre la Gürtel

El líder del PP no va acceptar ni el finançament il·legal del partit, ni que determinats dirigents cobressin diner negre en sobres, com va denunciar, originàriament, qui va ser tresorer del partit, Luis Bárcenas. També va dir que no havia conegut cap empresari que fes donacions il·legals a la formació.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut