Madrid

Rajoy avisa: "No renunciem a l'ús de cap eina política i jurídica"

Afirma que la reforma exprés del Tribunal Constitucional buscava, justament, dotar-lo dels instruments necessaris per evitar la independència

RedaccióActualitzat

Reacció immediata del president espanyol al gest de Junts pel Sí i la CUP de registrar al Parlament una proposta de declaració d'"inici del procés de creació d'un estat català independent en forma de república". Rajoy ha començat assegurant, sobre la declaració ja admesa a tràmit a la cambra catalana:

"És contrària a la Constitució, a les lleis, al sentit majoritari dels catalans i a la voluntat democràtica dels espanyols."

I ha afegit que és "un acte de provocació dels que pretenen saltar-se la llei perquè saben que no està a favor seu."

Rajoy, com a president del govern espanyol, ha afirmat que "garanteixo que no ho aconseguiran" i que si la declaració s'acaba aprovant "no tindrà cap efecte".

També ha llançat un avís: "No renunciem a l'ús de cap eina política i jurídica." I a la pregunta de què faran per fer complir la llei, ha afirmat que la reforma exprés del Tribunal Constitucional buscava, justament, dotar-lo dels instruments necessaris.

Per últim, el president espanyol ha volgut enviar "un missatge de tranquil·litat a tots els espanyols i, especialment, als catalans":

"Mentre jo sigui president del govern, Espanya seguirà sent una nació de ciutadans lliures i iguals. La justícia prevaldrà sobre la desraó."

Ha estat una declaració curta en què Rajoy només ha acceptat una pregunta.

Sánchez truca a Rajoy

Po
c abans d'aquesta declaració del president espanyol, el secretari general del PSOE i cap de l'oposició, Pedro Sánchez, ha trucat a Rajoy per parlar de la proposta de resolució que ha arribat al Parlament i haurien acordat "mantenir una via directa de diàleg sobre la situació de Catalunya".

Segons fonts del PSOE, la resposta a aquesta resolució ha de ser "llei, diàleg i política".

Mariano Rajoy no només ha parlat amb Sánchez. També ho ha fet amb el portaveu del grup parlamentari del PP català, Xavier García Albiol, segons ha explicat el mateix Albiol des del faristol de la cambra catalana, que ha avançat que la resposta del govern espanyol serà "proporcional".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut