Madrid

Rajoy apuja l'IVA fins al 21%, redueix la prestació d'atur i elimina l'extra de Nadal als funcionaris

· "Vaig dir que abaixaria els impostos i els estic apujant", però "faig l'únic que puc fer", s'ha justificat Rajoy.

· La retallada salarial als funcionaris és per la via de l'eliminació de la paga extra de Nadal. També es preveuen retallades de recursos i de regidors als ajuntaments.

· L'Estat calcula que tot plegat suposarà un estalvi de 65.000 milions d'euros en 2 anys.

RedaccióActualitzat
És la crònica d'una pujada anunciada. Tal com ja s'esperava i ja havia insinuat el ministre Montoro, el govern espanyol ha decidit apujar l'IVA, una de les mesures que el PP s'ha resistit a prendre malgrat les pressions europees, perquè sempre havia fet bandera de no apujar aquest impost indirecte. En una compareixença al Congrés dels Diputats que ha servit per fer un gir per adaptar-se a les exigències d'Europa, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat que, a partir de dilluns que ve, el tipus general de l'impost del valor afegit passa al 21%, tres punts més que ara. Rajoy ha admès que "vaig dir que abaixaria els impostos i els estic apujant", però ha afegit: "No he canviat de criteri, els abaixaré quan sigui possible", però en aquests moments "faig l'únic que puc fer".

Quina és la situació?

El president espanyol ha començat la seva intervenció amb un resum del que va donar de si la cimera europea de la setmana passada. La conclusió principal és que cal avançar cap a la unió econòmica i monetària dels estats membres i ha destacat la importància dels acords assolits en aquesta trobada, acords que, segons ha assegurat, cal aplicar amb "la màxima celeritat" perquè, segons el cap de l'executiu, en aquests moments el setge dels mercats impedeix a Espanya emprendre el camí del creixement.

Rajoy ha continuat la intervenció assegurant que els acords europeus tenen "estrictes condicions" per a Espanya, d'obligat compliment sota l'amenaça de sancions. En aquest sentit, el president espanyol ha assegurat que "la realitat" és que el país passa per "la segona recessió més greu de la història", i que tot indica que "l'any que ve continuarà". "Farem el que calgui per créixer i crear ocupació", ha afirmat, ja que segons Rajoy en la situació actual això no és possible. De fet, el president espanyol ha reconegut que l'Estat deu a fora tot el seu PIB. Per Rajoy, Espanya es troba immersa en un "cercle viciós insuportable", i cal sortir-ne com sigui.

Què retalla Rajoy?


Per aconseguir aquest propòsit, el govern espanyol ha decidit, a més de la pujada de l'IVA, rebaixar la prestació que reben els aturats, però en lloc de rebaixar el màxim de temps que es pot percebre, Rajoy ha anunciat que, per tal d'evitar la "desincentivació" a l'hora de buscar feina, es rebaixarà la quantitat a partir del sisè mes. La mesura afectarà els nous parats, que cobraran el 50% de la base reguladora en lloc del 60% actual quan ja faci mig any que cobren la prestació.

EL govern espanyol també fica cullerada en les administracions locals donant més poder a les diputacions, fixant els sous dels alcaldes i regidors a través de barems i reduint el nombre d'empreses públiques en l'àmbit local per evitar duplicitats. A més, Rajoy ha anunciat que es reduirà un 30% el nombre de regidors als ajuntaments.

Pel que fa a la funció pública, l'executiu espanyol ha decidit eliminar la paga extra de Nadal a tots els funcionaris, inclosos els alts càrrecs; un esforç que també ha demanat als membres de la cambra. A més, reduirà els dies de lliure disposició dels funcionaris, els anomenats "moscosos", i el nombre d'alliberats sindicals.

Una altra de les mesures anunciades és l'eliminació de la deducció per compra d'un habitatge, deducció que el mateix PP va recuperar així que va arribar al govern. La mesura s'aplicarà a partir del 2013 per als nous compradors. A més, Rajoy ha explicat que rebaixarà les cotitzacions un punt el 2013 i un altre punt addicional el 2014.

Quin estalvi suposarà, tot això? 65.000 milions d'euros en dos anys
, xifra que suposa el 6,5% del PIB espanyol.

L'anunci de noves retallades arriba poques hores després que s'ha conegut el memoràndum entre la Unió Europea i el govern espanyol per a la recapitalització del sistema financer. Brussel·les imposarà a Espanya 32 condicions a canvi del rescat., condicions que suposen "de facto" una intervenció ja que, entre d'altres coses, es dóna un paper més preponderant al Banc d'Espanya -entitat que està sota supervisió europea-, en detriments del Ministeri d'Economia.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut