Barcelona

Rajoy anuncia que invertiran 4.200 milions en infraestructures a Catalunya fins al 2020

En una conferència a Barcelona, Rajoy ha dit que el nou pla d'inversions que ha presentat -en gran part destinat a Rodalies- és "realista, viable i verificable en totes les etapes" i ha assegurat que "es farà i es complirà"

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy ha anunciat inversions en infraestructures a Catalunya per un valor de 4.200 milions d'euros fins al 2020, que és quan hauria d'acabar la legislatura. Rajoy ha presidit una jornada sobre infraestructures sota el títol "Connectats al futur", amb la presència d'uns 500 empresaris i representants de la societat civil i política. En la seva intervenció, el president del govern espanyol ha presentat el pla, que inclou 3.900 milions d'euros a Rodalies per als pròxims vuit anys (entre el 2017 i el 2025), dels quals 1.882 milions corresponen a aquesta legislatura. Ha dit que és un pla "realista, viable i verificable en totes les etapes":

"Coordinarem el pla amb les diferents administracions. Som conscients de la necessitat de fer un esforç especial, es farà i es complirà"

El cap del govern espanyol ha explicat que impulsaran el tren llançadora fins a l'aeroport del Prat i també garanteix una forta injecció en carreteres i ports. Sobre el corredor mediterrani, Rajoy ha avançat que els trams catalans s'hauran acabat de construir la primavera de l'any 2020. Ha dit que en el primer trimestre del 2018 hi haurà la circulació en proves en el tram Vandellòs-Tarragona després d'una inversió de 667 milions d'euros. El viatge entre Barcelona i València es reduirà més de mitja hora.

 

 

"És temps de reconstruir ponts"

Mariano Rajoy ha destacat que Espanya fa tres anys seguits que té creixement econòmic: "Som el país europeu que més creix i més llocs de treball està creant. Un milió i mig llarg de nous llocs de treball en tres anys. I la tendència es manté", I ha fet aquesta reflexió:

"Hem superat una crisi molt greu i esem en condicions de guanyar un futur millor (...) No ho malbaratem amb aventures empobridores que podrien frenar la recuperació"

En aquest sentit, el cap del govern central ha demanat ajuda als empresaris:

"Jo vull demanar la seva ajuda per guanyar entre tots la batalla de la moderació i els ofereixo la nostra, perquè recuperar la concòrdia ens importa, i molt, a tots. Els demano i els ofereixo un diàleg sensat (...) És temps de reconstruir ponts, de segellar esquerdes i de mirar cap endavant."

Rajoy han acabat reclamant "diàleg i acord" per "connectar-nos a un millor futur compartit".

Protesta dels estibadors

Han acompanyat el president espanyol en aquesta visita a Barcelona la vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría, i el ministre de Foment, Íñigo de la Serna. Tots tres han entrat per la porta del darrere del Palau de Congressos de Catalunya, per evitar la protesta d'un centenar d'estibadors, que s'han concentrat davant de l'edifici. Els estibadors protesten per la reforma del sector que impulsa el govern espanyol. Aquest dimecres es reprenen les negociacions amb les posicions molt enfrontades entre la patronal i els sindicats.

 

 

Escepticisme en el govern

L'arribada del president espanyol a Barcelona coincideix amb la visita de Carles Puigdemont als Estats Units. Des de la Generalitat xifren en 10.000 milions d'euros els incompliments d'inversió del govern espanyol en infraestructures.

En una entrevista aquest dimarts a "La Vanguardia", Rajoy ja avançava que pensen invertir 1.900 milions d'euros a Rodalies des d'ara fins al 2020. En la mateixa entrevista, i en el terreny més polític, Rajoy afirma que l'article 155 de la Constitució, el que obre la porta a la suspensió de l'autonomia, és vigent, però assegura que les solucions a la crisi pel referèndum han de ser proporcionades i generar tants pocs problemes com sigui possible.

"El Periódico" publica un article conjunt del president Puigdemont i el vicepresident Junqueras en què afirmen que "les paraules se les endú el vent", en referència a les promeses del govern central en matèria d'infraestructures. Tots dos fan un repàs als incompliments de l'Estat pel que fa a les inversions a Catalunya.

Per cert, que el titular de Foment ha fet un tuit on es refereix al corredor mediterrani per parlar d'inversions a Madrid:

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut