Rajoy abraça la reelegida presidenta del partit a Madrid, Esperanza Aguirre, en la clausura del congrés. (Foto: EFE)
Rajoy abraça la reelegida presidenta del partit a Madrid, Esperanza Aguirre, en la clausura del congrés. (Foto: EFE)
Madrid

Rajoy anuncia més reformes i molt importants en una tònica que s'allargarà fins a final de legislatura

L'agenda reformista del govern espanyol continuarà malgrat la contestació popular que provoca. Així ho ha anunciat aquest diumenge el president espanyol, assegurant que les mesures són necessàries per sortir de la crisi. Les següents reformes arribaran divendres que ve i ha advertit que seran molt importants. Pel que fa a l'anunci d'augment d'impostos com l'IVA, Mariano Rajoy es deixa d'eufemismes i reconeix que es veu obligat a fer-ho, davant la situació econòmica que s'ha trobat el seu govern.

RedaccióActualitzat
L'austeritat seguirà sent la tònica de l'economia espanyola durant tota la legislatura malgrat els nous aires que bufen a Europa a favor de la reactivació de l'economia. Mariano Rajoy ha celebrat aquest canvi d'orientació i diu que s'hi apuntarà però s'ha encarregat de refredar les expectatives dels qui esperaven un fre en les reformes.

El president del govern espanyol ha dit que continuarà fent el que calgui per sortir de la crisi i que, per això, divendres que ve s'anunciaran "noves mesures i molt importants". Diu que és una necessitat i que, si es fan bé, previsiblement l'any que ve serà millor.

Rajoy ha fet aquest anunci des de Madrid, on ha clausurat el congrés regional que ha reelegit i reforçat Esperanza Aguirre al capdavant dels populars madrilenys, i el mateix dia en què estaven convocades manifestacions arreu de l'estat en contra de la política de retallades.

Rajoy els ha dit que els entén perfectament però també que no hi ha alternativa i ha destacat que el seu únic motiu per governar i prendre decisions és "l'interès dels espanyols i no els del seu partit". També hi ha hagut missatge dirigit al PSOE, a qui els ha dit que "no volen entendre, o no sé què els passa, però per sortir del pou s'ha de fer el que ells no van fer".

El líder socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, li retreu que sigui l'últim a sumar-se al pla de creixement europeu i li demana que "deixi de ser l'últim dels mohicans de l'austeritat".

Rubalcaba diu que el PP no tenia un pla en arribar el govern, només ideologia i mentides, i ha destacat la paradoxa que l'economia espanyola depengui de l'esquerra francesa.

Justifica l'augment dels impostos

El líder popular no s'ha mossegat la llengua i ha fet front a les crítiques per l'anunci fet divendres d'apujar l'IVA i els impostos especials de cara al 2013 per recaptar 8.000 milions d'euros. Diu ser conscient que això no estava previst en el seu programa i promet intentar no fer-ho en el futur però ho ha justificat per afavorir el creixement econòmic i l'ocupació. També ha afegit que els canvis aprovats són "justos i equitatius".

Aquest dissabte el ministre Montoro va recórrer als eufemismes assegurant que, malgrat l'anunci d'un futur augment de l'IVA, el govern espanyol no està apujant impostos, sinó canviant-ne la ponderació.
Anar al contingut