Madrid

Rajoy anuncia el "no" a Sánchez: "És una candidatura fictícia i irreal"

El president del govern en funcions afirma que el candidat socialista "no ha mogut un dit per formar govern" i que la seva investidura "és un engany, un frau i un fracàs"

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy ha començat la seva intervenció en la segona jornada del debat d'investidura de Pedro Sánchez anunciant que votarà en contra del secretari general del PSOE. El president del govern en funcions ha justificat l'oposició del PP a Sánchez, afirmant que la seva candidatura és "fictícia i irreal. Són uns plans particulars del candidat. De fet no ha mogut un dit per formar govern."

En una intervenció plena d'ironies, Mariano Rajoy ha desqualificat l'acord entre el PSOE i Ciutadans, comparant aquesta entesa amb "una comèdia". Ha assenyalat que és un acord presentat de forma teatral, "sense el menor sentit del ridícul", i comparable "amb el pacte dels Toros de Guisando", en referència al suposat acord del 1468 entre el rei de Castella i la princesa d'Astúries, discutit pels historiadors. "Espanya sencera va quedar estupefacta", ha dit irònicament Rajoy, que ha acusat també Sánchez de "sectarisme" i "deslleialtat" amb els espanyols.

"És un gran pacte històric que fins i tot els nens estudiaran a les escoles", ha dit el president del govern en funcions de manera sarcàstica, i ha afegit que "ens ha entretingut durant un mes per no res".

 

 

Interromput sovint per esbroncades des dels escons socialistes i per aplaudiments, el líder del PP ha advertit Sánchez que "no enganya ningú" amb el seu "vodevil" de debat d'investidura, "ni el rei, ni el Congrés ni el conjunt dels espanyols".

Mariano Rajoy ha criticat el pacte entre el PSOE i C's perquè considera que les dues formacions defensen idees antagòniques: "Ningú dels dos sap el que ha firmat. No se sap si es tracta d'un acord de dretes o d'esquerres, però això no m'importa. El que m'importa són les seves contradiccions. Les idees han de ser coherents. Primer disparen i després posen el blanc. Això es fa al revés."

Sánchez acusa Rajoy de fer una intervenció irrespectuosa

En el torn de rèplica i contrarèplica, Pedro Sánchez ha començat dient que, escoltant la seva intervenció, es referma en "la necessitat de canviar el govern en el fons i en la forma". Ha dit que s'hauria de "desterrar l'insult i la desqualificació que ha perpetrat el senyor Rajoy en la seva intervenció". "Vostè és l'únic responsable de la seva incapacitat per arribar a acords amb altres forces parlamentàries", ha afirmat el candidat socialista.

 

 

El líder del PSOE ha retret a Rajoy que, malgrat haver guanyat les eleccions el 20 de desembre, hagi "renunciat i bloquejat el rellotge de la democràcia". Sánchez ha defensat el seu paper en haver "fet un pas endavant i tenir el coratge" d'intentar la seva investidura, i ha apuntat a Podem i al seu líder, Pablo Iglesias, advertint de nou que el seu "no" en la votació d'aquest dimecres al vespre pot acabar sent "l'única taula de salvació perquè Rajoy segueixi sent president".

Rajoy afirma que la candidatura de Sánchez és un "bluf"

Mariano Rajoy ha contraatacat després assegurant que la candidatura de Sánchez és un "bluf" i d'amenaça per als interessos dels espanyols. Segons el cap de l'executiu en funcions, el gran responsable del bloqueig d'aquesta situació és Pedro Sánchez, i no ell perquè "li vaig dir al rei que vostè no podia ser investit perquè tenia la majoria de la cambra en contra". I per això, ha dit, aquesta investidura "és un engany, és un frau i és un fracàs".

Rajoy s'ha preguntat quin programa ha portat al Congrés, si el de l'acord amb C's o el que ha enviat a altres forces com Podem: "És un acord amb Ciutadans, que és el primer pas. És que li ha durat una setmana. Què pretén que votem nosaltres? Una cosa que és d'impossible aplicació perquè vostè no ha estat capaç de pactar-ho amb ningú? Què vol, que votem un programa que no s'aplicarà mai? No té cap sentit."

Sánchez i Rajoy s'acusen mútuament de ser un "tap"

La recta final de les rèpliques i contrarèpliques entre Sánchez i Rajoy ha derivat en acusacions i retrets mutus. El candidat a la investidura ha afirmat que Rajoy s'ha convertit en un "tap per a la renovació i la regeneració del PP". El líder popular ha respost que "el tap és ell", perquè ni és capaç de forma govern, ni de deixar governar el PP. Sánchez li ha demanat a Rajoy que faci una "reflexió" sobre la seva continuïtat al capdavant del seu partit, des del "màxim respecte als seus 122 diputats i als seus set milions de votants".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut