Mariano Rajoy a bord del patruller Infanta Cristina, al port d'Abidjan (EFE)
Mariano Rajoy a bord del patruller Infanta Cristina, al port d'Abidjan (EFE)
Abidjan

Rajoy afirma que el 155 aplicat a Catalunya és "el mínim que es podia fer"

En una roda informativa posterior a la Cimera Unió Africana-Unió Europea a Abidjan, el president espanyol ha demanat al PSOE que concreti què es vol reformar de la Constitució

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy ha dit aquest dijous que l'article 155 de la Constitució s'aplica de manera "proporcional i democràtica" a Catalunya, i que va ser "el mínim que es podia fer" després d'una declaració unilateral d'independència. El president espanyol ho ha afirmat després de participar a la cimera Unió Africana-Unió Europea, a Abidjan, i de visitar el patruller Infanta Cristina que està en el port de la capital econòmica de la Costa d'Ivori.

Quan li han preguntat sobre l'anunci de Podem de presentar un recurs al Constitucional contra el 155, Rajoy ha justificat la seva aplicació a Catalunya:

 

"Cadascú és lliure de fer el que estimi oportú i convenient, però he de recordar que l'article 155 és absolutament democràtic (···) Es veu que, alguns, el que volen és que no fem res. Un absurd tan gran no té cap sentit (···) És el mínim que podíem fer."

 

I el cap de l'executiu espanyol ha advertit:

 

"Ara tothom té clar que l'Estat es pot defensar i que quan algú l' ataca, actuarà sempre, perquè és la seva obligació."

 

 

Mariano Rajoy també s'ha referit a la polèmica al voltant de la reforma de la Constitució i del compromís en aquest sentit amb Pedro Sánchez. No ha aclarit, però, quin va ser el nivell de compromís amb el líder del PSOE. El president espanyol ha dit que no està "en condicions de dir" si la reforma de la Carta Magna es farà o no en aquesta legislatura, i ha demanat als socialistes que concretin "què es vol reformar".

Rajoy ha recordat que s'ha creat una comissió parlamentària per "avaluar el funcionament de l'estat autonòmic" i que, quan hi hagi les conclusions, es determinarà "si caldrà o no" abordar els canvis constitucionals que reclama el PSOE.

 

"L'important és que se'ns digui què es vol reformar. Si la proposta és lògica i sensata, la reforma es pot fer en qualsevol moment. Però no es pot reformar sense que abans sapiguem exactament quina és la reforma que s'ha de fer."

 

"Les eleccions no són una subhasta d'idees"

En aquesta compareixença informativa, Mariano Rajoy ha deixat clar que no comparteix la idea de crear una hisenda federal llançada per Miquel Iceta. Ha dit que respecta molt Iceta pel seu treball a Catalunya en els últims mesos i el seu suport a l'aplicació del 155, però que no coincideix amb la seva idea d'una hisenda catalana que recapti els impostos. "No crec que estiguem en aquestes eleccions per participar en una subhasta d'idees", ha assegurat el cap del govern espanyol.

Rajoy ha explicat que el nou sistema de finançament ha de ser discutit "entre totes" les comunitats autònomes afectades i reformat, encara que, al seu parer, i malgrat "totes les seves dificultats", és un model "que no ha funcionat malament". Ha insistit que no hi haurà un nou model de finançament sense el PSOE, perquè governa en set de les quinze comunitats autònomes incloses en aquest sistema, i ha dit que "seria bo" que s'hi sumés també Ciutadans. Segons Rajoy, "és necessari que hi estiguin d'acord les Balears, Andalusia i València, amb Madrid, Castella i Lleó o Extremadura. Busco unanimitat, però és important que si volem un model de finançament el PSOE s'avingui a acordar-lo."

ARXIVAT A:
Article 155Procés catalàEleccions 21DGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut