Rajoy adverteix ERC que no parlin d'unilateralitat, sinó de "saltar-se la llei"

El president espanyol considera que depèn del govern que surti el 21D que Catalunya i Espanya creixin per sobre del 3 per cent

Actualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit contra la unilateralitat en la política que pugui fer el nou govern que sorgeixi de les eleccions del 21 de desembre. La candidata d'ERC Marta Rovira va avalar ahir la via unilateral, si no hi ha diàleg amb el govern central. Rajoy considera que unilateralitat vol dir saltar-se la llei.

"Convindria anomenar les coses pel seu nom perquè això de la unilateralitat no se sap ben bé el que significa, i jo crec que significa això, la liquidació de la llei, saltar-se les normes de convivència, no estar subjectes a l'imperi de la llei i això no s'ha de fer, està molt malament."

 

Rajoy, que ha participat en els esmorzars d'Europa Press a Madrid, ha rebutjat un avançament de les eleccions generals influït pel resultat de les autonòmiques catalanes del 21 de desembre i ha situat els propers comicis nacionals el juny del 2020, quatre anys després de les celebrades el juny del 2016.

"No sé què tenen a veure unes generals anticipades amb les eleccions a Catalunya. Els mandats normalment duren quatre anys, tret que es produeixin situacions d'excepcionalitat."

 

Mariano Rajoy, ha dit que a partir de les eleccions del 21 de desembre hi ha d'haver un esforç de "tots" per revertir les conseqüències negatives del procés independentista català en l'economia i per recobrar la confiança dels inversors.

Per Rajoy la situació a Catalunya condiciona el creixement econòmic espanyol. Ha admès que l'economia catalana és un dels motors més "potents" de l'espanyola, i que s'ha "gripat" a causa de l'independentisme, segons tots els indicadors. Per Rajoy depèn del nou govern que surti a Catalunya que es pugui superar un creixement del 3%.

"Si la situació es normalitza definitivament a Catalunya i si el pròxim govern marca una agenda diferent a la ruptura, l'enfrontament i la il·legalitat, Catalunya i Espanya poden protagonitzar un salt endavant i tornar a créixer a nivells pròxims al 3%."

 

El president espanyol ha afegit que la seguretat econòmica ha estat una de les "raons fonamentals" que van portar el seu govern a aplicar l'article 155 a Catalunya va ser "posar fi al gravíssim deteriorament econòmic" que la "desobediència i la deslleialtat del govern de la Generalitat" estava causant a Catalunya i, per extensió, a la resta d'Espanya.

"Crec que aquest dany es pot revertir ràpidament si a partir del 21 de desembre s'obra a Catalunya una nova etapa en la que quedi definitivament superada la política de desafiament constant i la desobediència."

"Cal esperar" que a partir d'ara els independentistes catalans assumeixin que poden lluitar per les seves idees perquè Espanya és una democràcia però sempre dins de la legalitat".

I ha recalcat que sigui quin sigui el resultat dels comicis del 21 de desembre, hi ha alguna cosa sobre la qual ja no hi ha dubtes, i és que a Espanya "la llei es compleix i així seguirà sent".

ARXIVAT A:
Article 155Eleccions 21DProcés català
Anar al contingut