Rajoy ha comparegut a La Moncloa després de reunir-se una hora amb el rei
Rajoy ha comparegut a La Moncloa després de reunir-se una hora amb el rei
Madrid

Rajoy accepta l'encàrrec de la investidura: "Haurem de parlar i dialogar molt"

El president espanyol en funcions es compromet a una legislatura dialogant, però assegura que el rei no li ha dit "ni una paraula" de la reforma de la Constitució

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy ha acceptat l'encàrrec del rei de Felip VI de presentar-se a la investidura i formar govern. Tots dos s'han reunit a La Zarzuela aquest dimarts a la tarda, en un segon dia intens de reunions per al monarca per encarar la investidura. Ha estat després de la cinquena ronda de consultes des del gener. Després de constatar que pot tenir prou suports amb l'abstenció del PSOE, Felip VI ha fet la petició a Rajoy.

El monarca ja ha traslladat la decisió a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que ha comunicat que el ple d'investidura començarà aquest dimecres a les 6 de la tarda amb el discurs del candidat. L'endemà intervindran els grups. Pastor no s'ha volgut mullar sobre quanes farà la primera votació. "Serà quan acabi el debat", ha afirmat. Han de passar 48 hores entre la primera i la segona, i tot apunta que la definitiva serà dissabte i no pas diumenge. En qualsevol cas, serà abans del dilluns 31, quan acaba el termini perquè s'hagi investit president del govern i s'evitin unes terceres eleccions.

To conciliador amb el PSOE i C's

Conscient que no té la governabilitat assegurada, Rajoy ha admès que aquesta legislatura haurà de ser dialogant. Ha destacat que, amb el PSOE i Ciutadans, coincideixen en la defensa "de la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i la igualtat entre espanyols", i ha dit que està disposat a parlar de tot el que no impliqui tocar aquests tres principis. Rajoy, però, no ha volgut obrir cap porta a la reforma de la Constitució, després que En Comú Podem ha explicat que el rei està preocupat per aquesta qüestió.

"El rei no m'ha dit ni una sola paraula sobre la reforma de la Constitució. (...) Que comencem una etapa en què haurem de parlar i dialogar molt és evident. Ja veurem què s'ha de reformar."

Rajoy confia obrir una etapa marcada "pel diàleg, l'entesa i la cooperació" i ha agraït tant al PSOE com a C's els gestos que han fet per desencallar la investidura. Segons ha dit, han estat "raonables i responsables". A més, ha afegit que encara no ha pensat en les cares del futur govern.

Sobre la protesta "Encerclem el Congrés", convocada coincidint amb la investidura, Rajoy ha recordat que el dret a la manifestació "està recollit en la Constitució".

Tuit sorprenent

El PP ha comunicat la decisió de Rajoy mitjançant un tuit que ha corregut ràpidament per la xarxa i que han acabat esborrant

 

L'abstenció socialista

Felip VI ha rebut, al llarg d'aquest dimarts, el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, el de Ciutadans, Albert Rivera, el líder de Podem, Pablo Iglesias, i la cara visible del PSOE, Javier Fernández, que s'ha estrenat en aquesta ronda de consultes. Fernández ha confirmat al monarca l'abstenció socialista a la investidura de Mariano Rajoy, tot i que no ha concretat de quina manera es farà.

En la roda de premsa posterior, ha precisat que el seu vot permetrà la investidura del líder popular, però que en cap cas serà un suport a la governabilitat, que Rajoy –ha dit– haurà de buscar en altres partits. Sobre què passarà si alguns diputats socialistes voten diferent, Javier Fernández ha dit que ja es decidirà quan passi, si passa. I ha afegit que si és el PSC el que se salta la disciplina de vot caldrà replantejar la relació orgànica entre tots dos.

El debat sobre la reforma de la Constitució

Abans que el socialista, els altres portaveus han confirmat al cap de l'estat el que ja fa mesos que se sap. El "no" de les confluències i de Podem i l'abstenció de Ciutadans. Davant la previsible investidura de Rajoy, els contactes han servit al monarca per preguntar sobre com afronten la legislatura.

I el procés polític a Catalunya ha centrat bona part de l'interès amb una possible reforma de la Constitució sobre la taula que, segons el líder de Compromís, el monarca ha desdramatitzat. El líder de Ciutadans no ha confirmat el contingut de la conversa, però sí que ha dit que espera una legislatura on la reforma constitucional es faci des de la unitat. Podem ha qualificat la legislatura com la de la triple aliança, i sobre Catalunya ha dit que creu serà molt difícil que les transformacions necessàries s'afrontin amb l'altura de mires que cal.

Rivera garanteix el "sí" de Ciutadans a Rajoy

A banda de la ronda del rei, s'ha confirmat el que ja tothom donava per fet: Rivera i Rajoy han parlat per telèfon aquest dimarts al matí i han ratificat els termes de l'acord d'investidura a què van arribar tots dos partits a l'agost.

Ho ha confirmat Albert Rivera en roda de premsa després de la reunió amb el rei, que ha afegit que Rajoy s'ha compromès a complir amb les 150 mesures incloses en l'acord i, en contrapartida, ell li ha garantit el "sí" de Ciutadans a la investidura, de manera que Rajoy "té més sís que nos", en paraules del mateix Rivera.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut