Rajoy a "La Repubblica" sobre Catalunya: "La reacció d'Europa ha estat exemplar"

En la primera entrevista a un mitjà de comunicació europeu després del 155, Mariano Rajoy diu que la majoria d'espanyols volen Catalunya dins d'Espanya

RedaccióActualitzat

El diari italià "La Repubblica" ha publicat aquest dimecres la primera entrevista del president del govern espanyol Mariano Rajoy a un mitjà europeu després de l'aplicació del 155. El diari italià ha titulat l'entrevista amb aquesta frase: "He salvat Espanya, ara cal tancar les ferides", que atribueix literalment a Rajoy, però que no apareix al llarg de l'entrevista.

Rajoy sí que deixa entendre que el conflicte polític a Catalunya està resolt, i que està convençut que les eleccions del 21D en seran la constatació:

"En aquests moments la situació està millorant, i estic segur que després de les eleccions començarà una fase de normalitat"

En aquest sentit, Rajoy remarca la condició d'eleccions autonòmiques del 21D i expressa el desig que l'independentisme perdi la majoria absoluta al Parlament:

"Els independentistes han decidit presentar-se a aquestes eleccions, que se celebraran dins del marc de la Constitució vigent. Espero que en el pròxim Parlament els que la defensen siguin majoria respecte als secessionistes"

Reacció europea exemplar

El president del govern espanyol ha aprofitat l'entrevista per mostrar agraïment a la Unió Europea:

"La reacció d'Europa ha estat exemplar i n'estic agraït perquè ha fet el que havia de fer. El problema no és només espanyol, sinó de tot Europa perquè el procés independentista ataca els principis, els valors i els fonaments mateixos de la Unió Europea"

Quan se li pregunta per l'autocrítica que han fet els partits independentistes, Rajoy respon que és normal perquè diu que partien de "premisses falses", i s'ha referit al procés independentista en passat:

"El procés independentista es basava en premisses falses: deien que l'economia no patiria, i en canvi gairebé 2.000 empreses han abandonat Catalunya; tenien l'esperança de rebre el suport d'Europa, però no han tingut el suport de ningú, ni a Europa ni en cap altre lloc del món. Havien presentat el procés independentista com una panacea universal per a tots els mals, i al contrari, s'ha vist que la declaració d'independència ha estat una espècie de font d'infinits problemes per als ciutadans"

"Tinc dret a decidir sobre tot Espanya"

Rajoy també admet que l'oposició a la independència de Catalunya no es basa només en el contingut de la Constitució:

"La immensa majoria dels espanyols és contrària a la independència catalana. Els espanyols volen poder decidir sobre el seu país. Jo soc de Galícia, he nascut a Santiago de Compostel·la, i crec que tinc el dret de decidir sobre tot Espanya, igual que el que viu a Barcelona ha de tenir dret a dir el que opina sobre Santiago. És un sentiment molt arrelat a la mentalitat dels espanyols, sentim Catalunya com una part del nostre país, una part molt important, estimada, i volem que segueixi unida a la resta"

Les ingerències russes

Pel que fa a les suposades ingerències russes en el conflicte polític català, Rajoy cita la visita d'Oriol Soler a Julian Assange a Londres com a indici i ofereix xifres molt concretes sense especificar d'on les treu:

"De fet, el 55% del tràfic a les xarxes socials procedia de Rússia; el 30%, de Veneçuela, i només el 3% de les intervencions sobre la qüestió catalana procedien de perfils corresponents a persones reals. Tota la resta eren bots. No vull treure conclusions ni formular acusacions, però de tota manera és un fenomen greu i real"

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut