Mariano Rajoy responent al diputat del PDeCAT Jordi Xuclà (EFE)
Mariano Rajoy responent al diputat del PDeCAT Jordi Xuclà (EFE)
Madrid

Rajoy avisa que si demà Puigdemont no contesta, s'activarà el 155

El president espanyol ha insistit al Congrés que Puigdemont aclareixi si ha declarat o no la independència, i la vicepresidenta ha dit que el 155 implicaria "recuperar l'autonomia, garantir els drets de tots els catalans i preservar la recuperació econòmica"

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy insisteix a demanar al president de la Generalitat que aclareixi abans de demà si ha declarat o no la independència de Catalunya, i que si no ho fa, s'activarà l'article 155 de la Constitució. Durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, Rajoy ha demanat a Carles Puigdemont que actuï amb "sensatesa, equilibri" i pensant en l'interès general, per evitar l'aplicació del 155.

El portaveu adjunt del PDeCAT, Jordi Xuclà, ha reclamat diàleg abans que el govern espanyol faci aquest pas, una decisió que ha dit que podria tenir greus conseqüències. Rajoy ha respost que el PDeCAT intenti convèncer el president de la Generalitat perquè rectifiqui:

"Vostès també haurien de fer un esforç per convèncer el senyor Puigdemont que no creï més problemes perquè, si no, obligarà el govern a prendre decisions que seria millor no prendre-les mai."

El cap del govern espanyol s'ha queixat que els diputats de l'oposició al Parlament de Catalunya no tenen possibilitat de preguntar a Puigdemont perquè la cambra ha deixat de funcionar:

"A Catalunya s'ha tancat el Parlament. Ja fa un mes i dotze dies sense que ningú, passant el que està passant allà, pugui preguntar-l'hi. Per tant, els diputats de l'oposició de Catalunya, que també representen els ciutadans de Catalunya, no poden preguntar-li a Puigdemont la raó per la qual ell no explica si ha declarat o no la independència, que és el que se li ha demanat. Això és una cosa lògica, raonable i sensata. I si ho ha fet, que rectifiqui."

 

 

En la seva intervenció posterior, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha enumerat, per primera vegada, què implicaria l'aplicació de l'article 155.

"Recuperar l'autonomia de Catalunya, garantir els drets de tots els catalans, fer tornar la calma i preservar la recuperació econòmica, perquè la política econòmica d'alguns gestors a Catalunya està arribant a Catalunya al límit de la recessió."

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha reclamat a Soraya Sáenz de Santamaría que "parin màquines" i accepti el diàleg bilateral i la mediació. Tardà ha demanat la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, dos "homes innocents" que han esdevingut "presos polítics" després d'una trajectòria de compromís amb la democràcia cívica i pacífica. "En nom de la nostra llibertat, els dic que defensarem de manera cívica i pacífica les nostres institucions, els dirigents, la cohesió social i el model democràtic", ha dit, perquè "estem convençuts que la democràcia sempre venç".

ARXIVAT A:
Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut