Barcelona

Rajoles hidràuliques rescatades de la runa per a una segona vida

En Joel ha recollit i catalogat unes trenta-cinc mil rajoles antigues

Actualitzat

El paviment hidràulic va ser molt popular en la construcció des del segle XIX fins a mitjans del XX. Es feia de forma artesanal i va produir veritables joies ornamentals. Però a poc a poc va anar sent substituït per altres materials, menys elaborats, però més rendibles. El problema sorgeix, avui en dia, quan es rehabiliten habitatges antics, i, sovint, les rajoles acaben a les escombraries i es perden.

Però hi ha qui, abans que això passi, les rescata, directament, de la runa. És el cas de Joel Canovas, un barceloní que ja ha recollit unes trenta-cinc mil rajoles.

Fa quatre anys, i gairebé per casualitat, va descobrir que molts dels contenidors i sacs de runa deixats al carrer amagaven petits tresors de rajoles de paviments hidràulics. La major part són centenàries i fabricades a Barcelona.

 

Al començament, el Joel pentinava sol la ciutat a la recerca de rajoles, però a poc a poc va anar fent xarxa i amics i coneguts li feien d'informadors. Fins que, veient el volum que estava agafant la recollida, ha creat una aplicació gratuïta que permet a qualsevol persona col·laborar avisant de l'existència d'un sac de runa prometedor.

"Quan en trobo, intento saber d'on surten, parlar amb els obrers o amb qui sigui i les següents les trec directament del pis. Faig unes 8 hores diàries amb bicicleta pel centre. A vegades trobes una rajola o a vegades trobes tres sacs plens de rajoles."

Rajola a rajola, ja n'ha arribat a recollir unes trenta-cinc mil, amb dos mil dos-cents dibuixos i decoracions diferents, en algun cas, exemplars únics.

Una rajola de cada model enriqueix la col·lecció pròpiament dita. I amb les peces repetides es basteix la part més comercial de la idea.

 

Un cop netes troben una segona vida útil: des d'objectes ornamentals o la decoració de mobiliari, fins a, si la quantitat ho permet, tornar a enrajolar habitatges als quals es vol donar un toc de distinció. Un vessant de negoci imprescindible per mantenir i fer viable el projecte.

"És força obvi ara mateix que les rajoles estan vivint una segona joventut, se les està començant a valorar. Cada vegada són més les persones que les busquen. Penseu que aquestes rajoles s'estan llançant quan encara els deu quedar un 80% de la seva vida útil."

En Joel ja disposa de dos locals, un de més ampli, per a l'emmagatzematge i la neteja de les rajoles així com la seva catalogació, pas fonamental per anar ampliant encara més una col·lecció per la qual ja s'han interessat un parell de museus.

 

Per preservar i donar a conèixer els paviments que encara queden a Barcelona, l'Ajuntament ha posat en marxa una nova edició d'"El mosaic del meu barri", una iniciativa que convida tots els ciutadans a enviar fotos de qualsevol mosaic del qual tinguin notícia, ja sigui en espais públics o finques privades. Amb aquest material gràfic s'elaborarà una base de dades que ajudi a preservar aquest patrimoni.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut