Rafael Catalá
Rafael Catalá
Madrid

Rafael Catalá: "Si Puigdemont demana asil, estic segur que li dura mitja hora"

El govern espanyol considera que una possible petició d'asil polític de Carles Puigdemont a Bèlgica no compleix els supòsits legals perquè li sigui concedit

RedaccióActualitzat

El ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá, creu que el viatge de Puigdemont a Brussel·les "no ajuda" a la querella presentada per rebel·lió, perquè "genera desconfiança" al fiscal, que podria demanar mesures cautelars. El ministre, entrevistat per la cadena COPE, ha afegit que, en cas que sol·liciti asil, Puigdemont no trobarà "cap causa" que justifiqui una persecució política, requisit indispensable perquè la petició d'asil s'accepti. Ho ha explicat d'aquesta manera:

 

"És com si jo demano que em donin el premi Nobel. Ho puc demanar, però no me'l donaran, segurament. No tinc mèrits suficients per a això. Doncs al senyor Puigdemont, si hipotèticament, amb aquest gran advocat que ha buscat, inicia un expedient d'asil, jo estic segur que li dura mitja hora. No té cap fonament."

 

Sobre l'advocat triat pel president Puigdemont, cessat pel govern espanyol, Paul Bekaert, que ha portat diversos casos d'asil de membres d'ETA, Catalá s'ha mostrat molt crític.

 

"Que el senyor Puigdemont acabi sent defensat per una persona que ha defensat etarres em sembla que és una paradoxa absoluta. I em consta que hi ha moltes persones a Catalunya, fins i tot propers políticament al senyor Puigdemont, que no entenen res del que està passant."

 

Els arguments del govern espanyol

El govern espanyol assegura que el cas de Puigdemont no compleix els supòsits legals perquè li sigui concedit l'asil, segons han explicat a Catalunya Ràdio fonts de l'executiu de Rajoy. Els motius que enumeren són que Espanya es considera un "estat segur", on els ciutadans poden expressar amb llibertat les seves opinions polítiques. També, que Puigdemont ha comès delictes greus, com el de sedició o rebel·lia, segons defensa La Moncloa.

En tot cas, i contràriament al que pensa Catalá, fonts de l'executiu espanyol no descarten que Bèlgica pugui prendre la petició d'asil polític en consideració, i fins i tot concedir-la, perquè així ho estableix el dret internacional. Si fos així, Bèlgica obriria un conflicte diplomàtic amb Madrid, perquè s'estaria posant en qüestió que Espanya sigui un país segur, i es menysprearia l'anomenat "principi de confiança mútua" entre els estats membres de la Unió.

L'executiu de Rajoy també és conscient que, si Bèlgica accepta estudiar la sol·licitud d'asil de Puigdemont estaria europeitzant el cas, perquè n'hauria d'informar les autoritats europees: més concretament, el Consell d'Europa, tal com diu la normativa.

En les últimes hores, el govern espanyol també ha respost a les crítiques que ha rebut per haver permès que Puigdemont i el seu govern viatgessin a Bèlgica. Recorda que no tenen cap restricció de moviments, i que, si ho impedissin sense una ordre judicial, cometrien un delicte de detenció il·legal.

ARXIVAT A:
Article 155Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut