Rafael Catalá no en té prou que Puigdemont convoqui eleccions (EFE)
Rafael Catalá no en té prou que Puigdemont convoqui eleccions (EFE)
Madrid

El govern espanyol adverteix que la convocatòria d'eleccions no aturarà el 155

Tant el ministre de Justícia com el de Foment avisen que no n'hi ha prou que Puigdemont convoqui eleccions perquè creuen que això no suposa tornar a l'ordre constitucional

Actualitzat

El govern espanyol ha endurit les condicions per aturar "in extremis" l'aplicació de l'article 155. La setmana passada deien que el president de la Generalitat podia desactivar la suspensió de l'autonomia convocant eleccions catalanes, però ara assenyalen que amb això no n'hi hauria prou. Aquest matí ja ho han explicat els ministres de Justícia, Rafael Catalá, i de Foment, Íñigo de la Serna.

El ministre de Justícia ha avançat que l'article 155 de la Constitució no s'aturarà encara que hi hagi eleccions anticipades a Catalunya. "Les coses no se solucionen exclusivament convocant eleccions", ha declarat Rafael Catalá a RNE, que ha afegit que cal que el president de la Generalitat digui "explícitament" que complirà les lleis i acatarà la Constitució i les resolucions judicials.

Davant la possibilitat que al Parlament voti una declaració d'independència, el ministre ha alertat que tots els diputats que donin suport a l'acord hauran d'assumir "responsabilitats". Segons Català, "hi ha maneres de salvar la responsabilitat i separar-se d'aquesta bogeria que seria no votant o votant-hi en contra".

El ministre ha defensat que el disseny que han fet del 155 és "moderat i gradual" i que, tot i que s'han fixat tres àrees prioritàries (economia, seguretat i mitjans de comunicació) no totes les mesures s'aplicaran des del primer dia.

 

"Les mesures es poden adoptar en el període que hem fixat de sis mesos i no tenen perquè estar totes vigents des del primer dia, serà en funció de les necessitats. L'aplicació de l'article és complexa i sense precedents."

 

Sobre l'actuació dels Mossos d'Esquadra, Catalá ha dit que és "inimaginable" que un servidor públic no compleixi la llei, malgrat que hi pugui haver cessaments a la cúpula del cos. "És igual qui sigui el cap, si en venen de nous els Mossos hauran d'actuar dins la Constitució i la llei i seguir treballant", ha manifestat.

El ministre de Justícia ha remarcat que, fins ara, ha estat Puigdemont qui "s'ha negat al diàleg" però creu que seria "un bon pas" que aposti per comparèixer al Senat. Ara bé, Catalá espera que no sigui per "ratificar posicions sobre la independència", sinó per "trobar solucions dins la Constitució."

 

 

Per la seva banda, el ministre de Foment ha subratllat que Puigdemont ha de "tornar el govern i el Parlament a la normalitat". Ho ha explicat a TVE:

 

"No es tracta només de convocar unes eleccions, sinó de tornar a l'ordre constitucional. Seria un pas important però això no implica que l'origen del 155 es restauri. El Senat ha de considerar aquest fet."

 

Íñigo de la Serna ha reiterat que el govern central no volia aplicar l'article 155, però ha deixat clar que és la seva "obligació" i la seva "responsabilitat". De la Serna ha assegurat que el plantejament del govern espanyol respecta l'autogovern i l'autonomia de Catalunya, i els drets dels catalans: "No hi ha res escrit sobre el 155. Estem treballant sobre una proposta raonable."

El PP, a través del vicesecretari de comunicació, Pablo Casado, s'ha manifestat en el mateix sentit en el seu compte de Twitter:

 

 

 

El PNB aconsella a Puigdemont que convoqui eleccions per intentar evitar el 155

Des del PNB, el seu president, Andoni Ortúzar, considera que el president de la Generalitat hauria de convocar eleccions si això pot evitar l'article 155. En una entrevista a Ràdio Euskadi, Ortúzar ha dit que la prioritat ha de ser que no s'apliqui aquest article de la Constitució:

"Aquesta és la prioritat que hem de tenir tots, i és el que jo faria si fos un dirigent català, però també si fos un dirigent espanyol. Jo faria tot el que estigués a la meva mà per evitar-ho. L'aplicació del 155 seria un fet dramàtic que no aportaria cap solució i sí moltíssima crispació política a la situació catalana, però també a la situació en el conjunt d'Espanya."

El líder del PNB ha dit que defensaria la convocatòria d'eleccions per part de Puigdemont i des de "la legalitat catalana". No sap, però, "si això aturarà el 155", encara que, segons ell, "sí que s'hauria d'aturar".

Després de dir que el PNB no trencarà el seu pacte de govern amb el PSE-EE, Andoni Ortúzar ha assenyalat que "a Madrid hi ha una nova majoria del 155 [PP, PSOE i Ciutadans] que ha de gestionar la resta de la política de l'Estat" i la continuïtat del govern de Rajoy, amb l'aprovació dels pressupostos i la resta de les lleis.

ARXIVAT A:
Article 155Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut