Rabat

Rabat convoca quatre cooperants per expulsar-los d'Al-Aaiun tot i reconèixer que no han fet res d'il·legal

Les autoritats marroquines han citat l'activista catalana Isabel Terraza, dos activistes prosaharauis espanyols més i un de mexicà per "ajudar-los a abandonar el territori nacional". Un eufemisme per expulsar-los, malgrat reconèixer que no han infringit cap llei, d'Al-Aaiun després que aquesta ciutat hagi estat escenari dels enfrontaments més violents al Sàhara Occidental en gairebé 20 anys. Terraza i els altres activistes, que fins ara han estat fonamentals per explicar l'abast dels incidents davant el bloqueig informatiu marroquí, insten al govern espanyol a garantir la seva seguretat per sortir de la ciutat.

Actualitzat
Isabel Terraza està amagada en un lloc indeterminat d'Al-Aaiun amb el mexicà Antonio Velázquez. Els altres dos cooperants a qui Rabat ha convidat a sortir de la capital del Sàhara i del Marroc, Silvia García i Javier Sopeña, també mantenen en secret la seva ubicació per seguretat. Físicament es troben bé, assegura Terraza, qui reconeix que han passat moments d'angoixa, i adverteix que no pensen sortir "fins que tinguem la certesa que no ens tocaran un pèl".

Davant del bloqueig total del govern marroquí a l'entrada de periodistes, els membres de les ONG d'observadors dels drets humans Resistència Saharaui i de Thawra són gairebé les úniques fonts d'imatges del que està passant. Uns testimonis molestos per al règim marroquí, que els ha convocat, en paraules textuals, per "ajudar-los a sortir" del país.

La ministra d'Afers Exteriors espanyola, Trinidad Jiménez, va assegurar aquest divendres que estaven en contacte amb ells i que es preparaven per treure'ls de la zona. L'ONG ho ha negat i diu que el primer contacte no s'ha fet fins dissabte. L'activista catalana ha demanat a l'executiu espanyol que "garanteixi la seva seguretat" per poder sortir de la ciutat. El Ministeri d'Exteriors, però, segueix assegurant que el govern ha fet un seguiment permanent de la situació dels cooperants i s'està dialogant amb les autoritats del Marroc per trobar una solució a la seva situació.

L'ambaixada espanyola a Rabat va informar aquest divendres que el cònsol Rafael Jover viatjaria a Al-Aaiun per "prestar atenció consular" als espanyols però, finalment, aquest viatge no es va produir perquè "no es va considerar necessari", han informat fonts diplomàtiques.

Tot i citar-los per abandonar el Marroc, el ministeri d'Interior d'aquest país assegura que "no existeix ordre de recerca i captura ni diligències judicials" contra els quatre cooperants, i especifica que aquests "no han comès cap infracció de la llei".

Al-Aaiun ha estat escenari aquesta setmana de violents enfrontaments al carrer desencadenats pel desmantellament dilluns del campament de protesta saharaui. Terraza ha criticat que el govern espanyol encara no hagi condemnat els fets, i reconeix que se senten "alarmats perquè no ens esperàvem tanta indiferència per part del nostre govern".

Més mobilitzacions


Mentrestant, a Espanya continuen les protestes pel que està passant al Sàhara Occidental. Una trentena d'activistes s'han tancat aquesta nit en una seu de districte del PSOE a Madrid per denunciar l'actitud del govern de Zapatero davant aquesta situació. Altres activistes els han donat suport des de l'exterior, on han cridat consignes contra el govern marroquí, el PSOE i la nova ministra d'Exteriors.

D'altra banda, Madrid ha acollit aquest dissabte al migdia una manifestació contra el Marroc. Els activistes que hi han participat demanen que es bloquegin totes les relacions amb Rabat i que el govern espanyol es posicioni a favor dels saharauis.


Anar al contingut