El pacteclosques de TV3 i Catalunya Ràdio, mostrant l'empat a 175
El pacteclosques de TV3 i Catalunya Ràdio, mostrant l'empat a 175

Quines possibilitats tenen Mariano Rajoy i el PP en el debat d'investidura?

El PSOE té la clau en totes les variants possibles de la segona votació, l'única que pot donar la presidència del govern espanyol a Rajoy

RedaccióActualitzat

Possibilitats a la votació d'investidura

Sembla clar que és pràcticament impossible cap resultat que pugui convertir Mariano Rajoy de nou en president del govern espanyol en la primera votació del debat d'investidura, perquè exigeix una majoria absoluta. Per això tots els càlculs i especulacions es centren en la segona votació, que pot guanyar amb majoria simple.

Però aquesta majoria simple tampoc és gens fàcil: hi ha quatre forces polítiques -Units Podem i les seves confluències, ERC, CDC  i Bildu- que difícilment s'avindrien a facilitar un govern de Rajoy i que, per tant, votaran que "no" sempre. Això són 90 vots en contra en totes les suposicions.

Tres forces polítiques amb poca representativitat -Coalició Canària, PNB i Ciutadans- són susceptibles d'abstenir-se o votar a favor, amb un total de 38 escons. I finalment, hi ha el PSOE, que amb els seus 85 escons té la clau de la situació, perquè amb la seva simple abstenció podria facilitar que els 137 escons del PP aconseguissin aquesta majoria simple, sense necessitat de cap altre vot a favor.

Però si el PSOE es manté en la línia que va refermar aquest dissabte el comitè federal, i s'alinea en el grup del "no", encara que les altres tres forces restants votessin que "sí" Rajoy no seria escollit president, perquè significaria un empat a 175 escons. Per això des del dia de les eleccions s'ha especulat amb la possibilitat que el diputat de Nueva Canarias (NC), escollit a les llistes del PSOE, pogués votar diferent d'aquest partit i desempatar a favor de Rajoy, de manera que el resultat seria 176 a 174.

Però aquesta hipòtesi és també remota, no només perquè exigeix que aquest diputat voti a favor de Rajoy, sinó també perquè caldria el "sí" del PNB i de Ciutadans, cosa que, de moment, no sembla gaire probable, almenys en el primer debat d'investidura.

Per tant, tota la pressió està sobre el PSOE i Pedro Sánchez, que és l'única formació que pot decidir fer caure la balança cap a una banda o cap a una altra. Però també sembla molt difícil que en el primer debat d'investidura, que Rajoy vol que sigui en les pròximes tres setmanes, el PSOE faciliti un govern del PP. S'haurà de veure fins quan resisteix el PSOE aquesta pressió.

Per fer els vostres càlculs sobre totes les possibilitats que s'us acudeixin, podeu fer servir l'eina que tenim en aquesta web: el pacteclosques.

Anar al contingut