Barcelona

Quines idees pots aportar per estalviar aigua a casa?

Idees per estalviar aigua a casa nostra, mètodes casolans que ens serveixen per fer un ús més conscienciat d'aquest bé comú que comença a escassejar. Els lectors estan deixant aquí els seus remeis: des d'un sistema de bombeig per recollir l'aigua de la pluja i modificar la cisterna del vàter per estalviar aigua, fins a reutilizar l'aigua que perden els aparells d'aire condicionat. Tot s'hi val per no perdre'n ni una gota.

Actualitzat
Si fa un temps ens vam conscienciar que fer servir la banyera cada dia és un luxe, ara fins i tot tenim cura de l'aigua que deixem anar a la dutxa o busquem maneres per aprofitar la de la pluja, quan plou.

La 'Mariagalcaz' ens ha enviat una foto d'una solució casolana: "A casa hem col.locat bidons industrials a sota dels extrems de la taulada. D'aquesta manera, l'aigua que s'acumula va baixant per la canalera de la taulada i cau als bidons. Farem servir aquesta aigua per regar l'hort i el jardí. És una de tantes idees!"

La Irene, recomana que la dutxa a casa es faci servir de manera comunitària. "Si teniu parella, el millor que podeu fer és dutxar-vos junts. Així estalvieu prop de la meitat d'aigua que gastaríeu per separat. A banda de fer un ús responsable, també es creen vincles molt especials i fomenta la comunicació entre la parella. A més, jo el que faig és recollir l'aigua freda que surt de l'aixeta abans de sortir calenta. La faig servir per fregar el terra".

En Pere Barber diu que l'aigua freda que surt de l'aixeta al principi fins que no arriba l'aigua calenta, la fa servir pel vàter: "En el meu cas, són uns 6 litres d'aigua cada cop que em dutxo; només amb una dutxa al dia, al cap de l'any suposen uns 2.200 litres, que d'altra manera anirien directament al clavegueram!".

En Toni proposa als homes que s'afaiten una alternativa per no malgastar ni l'aigua freda: "Quan t'afaites, tenim l'aixeta oberta fins que surt la calenta. Doncs si agafem aquesta aigua freda i l'escalfem al microones va molt bé".

Lluís va encara més lluny i ens proposa mesures més agosarades com tallar-nos el cabell i depilar-nos el cos: "El que ningú no ha pensat és que tenir els cabells curts i tenir el cos depilat pot suposar un estalvi de més del cinquanta per cent d'aigua (i de sabó). Els cabells requereixen molta aigua per rentar i esbandir, i el cos, si és pelut, requereix del 25 al 75 per cent d'aigua de més, tant per ensabonar com per esbandir".

Instal·lar un sistema de bombeig
L'Òscar Garcia viu a Guissona i fa tres mesos va instal·lar a casa seva un sistema de bombeig d'aigua de pluja. Aquest sistema controla i aspira l'aigua d'un dipòsit de 2.500 litres soterrat al jardí i la subministra a una rentadora i a les sortides de reg del jardí. "Només que plogui 10 litres per metre quadrat al mes ja puc fer una rentadora diària", explica. El procés és el següent: quan plou l'aigua de la teulada del seu veí i de casa seva és recollida pels canals que la porten directament a un dipòsit de 2.500 litres mitjançant un canal baixant central i que està situat al jardí de casa. Abans d'entrar al dipòsit, un filtre s'encarrega d'extraure les impureses que pugui portar.

Tancar les mini aixetes

Segons Santiago Pijuan moltes instal·lacions connecten les aixetes dels lavabos i les aigüeres mitjançant unes mini aixetes de pas que s'utilitzen per no tenir que tancar la principal quan es fan reparacions o canvis d'aixeta. "M'he adonat que en molts llocs quan s'obre l'aixeta surt molta aigua i a molta pressió, tant que esquitxa i tot. A casa tinc aquestes mini aixetes de pas mig tancades de manera que surti l'aigua suficient per rentar-se sense malgastar-ne, encara que la mainada obri l'aixeta del tot. No costa res (ni temps ni diners). Poso la palanca a la posició de l'aigua calenta i obro del tot. Vaig tancant la mini aixeta de l'entrada de l'aigua calenta fins que surti la meitat del cabal. Faig lo mateix amb la palanca en la posició aigua freda, i amb la mini aixeta de l'agua freda i ja està".

Poesia amb l'aigua

Des d'Holanda, l'Àngel Ros ens diu que porta tota una vida dedicada a l'aigua i ens envia unes fotos poètiques. "Tinc 50 anys i sóc de Tiurana. Quan era jove em dedicava a netejar les reixes del molí del meu poble. Veia com els meus pares feien pous per portar l'aigua a casa. Vaig muntar els primers regs de gota a gota d'Espanya i, una mica més tard, vaig fer un vídeo d'una màquina poètica de fer ploure".


De quina manera podem estalviar aigua? Deixa'ns les teves idees en els comentaris
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut