Quim Torra
Quim Torra serà el nou candidat a la investidura (ACN)
Berlín

Quim Torra, el pla D de Puigdemont per a la presidència de la Generalitat

Carles Puigdemont anuncia a les xarxes el nou candidat a la investidura

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont ha designat Quim Torra com a nou candidat a la presidència de la Generalitat.

En un missatge de vídeo difós a les xarxes socials des de Berlín, Puigdemont ha assegurat que confia que Torra pugui superar el "bloqueig" dels altres candidats de JxCat:

"El nostre grup proposa el company i diputat Quim Torra per a la presidència de la Generalitat, perquè pugui assumir la responsabilitat en els propers dies i perquè pugui formar govern de manera immediata. Agraeixo l'esforç i el sacrifici d'assumir el càrrec en unes circumstàncies que són extremes per a Catalunya. "

 


Torra ha estat membre destacat d'associacions com Sobirania i Justícia, l'ANC i Òmnium Cultural. Editor i expert en temes històrics, és diputat de Junts per Catalunya.

L'escollit ha fet saber, per Twitter, que accepta l'encàrrec "del president legítim de Catalunya" amb "responsabilitat i voluntat de servei":

 

L'anunci de Puigdemont arriba quan falten dotze dies per esgotar el termini perquè es convoquin eleccions de forma automàtica, el 22 de maig. Torra és el pla D de JxCat, després dels intents frustrats del mateix Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull.

En el primer cas, el ple es va ajornar després que el govern espanyol va portar la investidura al Constitucional i l'alt tribunal va dictar mesures cautelars que obligaven a fer-la presencial. El nom de Puigdemont ha tornat a sonar els últims dies, després de la decisió de la justícia Alemanya de deixar-lo en llibertat i descartar el delicte de rebel·lió. En aquest context, el Parlament ha aprovat la reforma exprés de la llei de la presidència per permetre una investidura telemàtica que també ha arribat al TC.

En el cas de Jordi Sànchez, empresonat a Soto del Real, el jutge del Suprem Pablo Llarena li ha denegat el permís per presentar-se al ple d'investidura. Sànchez ho va tornar a intentar, sense èxit, després que l'ONU va demanar que es respectessin els seus drets com a diputat.

Jordi Turull va ser el pla C. Va arribar a participar en el ple d'investidura, que va perdre en primera votació. A la segona ja no hi va arribar perquè, abans, el jutge Llarena el va tornar a enviar a la presó.
 


El mandat de l'1-O i la legitimitat

Torra, ha destacat Puigdemont, haurà d'assumir el govern de Catalunya i defensar el "mandat de l'1 d'octubre":

"En ell recaurà principalment la responsabilitat de la governació interior, la defensa dels drets nacionals de Catalunya davant d'un Estat autoritari que es nega a parlar, i la defensa de les nostres competències i recursos laminats sistemàticament. I sobretot, d'una manera especial, li pertocarà garantir el respecte pel mandat de l'1 d'octubre."

 

Puigdemont ha denunciat que el govern espanyol "no ha respectat" els drets dels altres candidats a la presidència i ha reivindicat novament la seva "legitimitat" en el càrrec:

"Tots els candidats a la presidència de la Generalitat que la majoria parlamentària ha anat proposant no han vist respectats els seus drets i han estat bloquejats per part dels que mantenen l'abús i l'arbitrarietat del 155. 

El mecanisme que preveu la llei per investir president no ha estat respectat, igual que no es va respectar quan es va decidir cessar-me com a president. Continuo essent-ne fins que el Parlament no prengui una altra decisió, i continuaré defensant aquesta legitimitat a totes les instàncies internacionals."

 

"En cap cas etapa definitiva"

En el discurs, Puigdemont ha remarcat el moment excepcional, per l'aplicació de l'article 155, i ha fixat com un deure del futur govern restaurar-ne els "efectes nocius".

"L'existència de preses i presos polítics, i d'exiliades i exiliats polítics, així com l'amenaça permanent de continuar aplicant el 155 i interferint en la vida diària de la Generalitat, fa que no puguem parlar en cap cas d'una etapa definitiva. Tenim d'entrada el deure de restaurar els efectes nocius del 155, i aplicar un veritable pla de xoc que posi al dia i permeti recuperar polítiques, persones i inversions injustament suspeses, cessades o aturades. Cal que persones i entitats de tota mena que han patit directament els efectes d'aquesta venjança de l'Estat puguin rescabalar-se del dany patit."

 

Crida al govern espanyol

Puigdemont ha defensat la creació d'un Consell per a la República "que es pugui expressar en llibertat" per "desplegar el mandat de l'1-O" i que estigui a disposició de "tots aquells ciutadans que, comparteixin o no la idea d'un Estat independent, volen tanmateix viure en pau, sense por, respectats i de manera convivencial." El dirigent de JxCat reclama també al govern espanyol que canviï d'actitud i aposti pel diàleg:

"Des del 21 de desembre ja no tenia excuses -i a partir de la investidura encara en tindrà menys- per fer el que farien totes les democràcies exemplars, consolidades i modèliques: reconèixer, respectar, dialogar i pactar. No ha volgut fer res de tot això, sinó just al contrari. Per això, la posició de l'Estat cada cop s'entén menys arreu, i cada cop genera més desconfiança exterior."

 

Aquest és el tuit amb què el 130è president de la Generalitat ha fet l'anunci:

 

 

Pròxims passos

El president del Parlament, Roger Torrent, obrirà aquest divendres la nova ronda de consultes per proposar Quim Torra com a candidat a la investidura. 

Hores abans que es fes públic el nom de Torra, Esquerra Republicana ha confirmat els noms de dues futures conselleres, ara diputades al Congrés: Ester Capella ocuparia la cartera de Justícia i Teresa Jordà, la d'Agricultura.


ARXIVAT A:
Procés catalàInvestiduraJuntsArticle 155Eleccions 21D
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut