El president de la Generalitat durant la conferència "El nostre moment" al TNC (EFE)
Barcelona

"Llibertat o llibertat": Torra no acceptarà que condemnin els líders independentistes

El president de la Generalitat diu que deixarà en mans del Parlament la resposta que s'hagi de donar a una hipotètica sentència condemnatòria

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat crida el govern espanyol a negociar un referèndum sobre l'autodeterminació. Aquest és el camí que Quim Torra ha desgranat en una conferència aquest dimarts al vespre al Teatre Nacional de Catalunya sota el títol "El nostre moment".

"Faig una crida solemne al govern de l'Estat a la negociació de bona fe. Asseguem-nos, escoltem-nos, parlem i negociem, sempre amb la pau i la democràcia com a principis d'actuació."

"Tenim l'oportunitat de canviar un camí de repressió, que no causarà sinó més dolor a la nostra societat, per un camí de diàleg i negociació."

"Tornarem a escoltar a tothom però no renunciarem mai al dret d'autodeterminació."

Torra ha especificat que s'ha de tractar d'un referèndum acordat, vinculant i reconegut internacionalment, sense marcar, però, una data límit per aconseguir-lo.

En un discurs consensuat amb el soci de govern, Esquerra Republicana, Carles Puigdemont i els altres polítics independentistes empresonats o a l'exili, s'ha referit també a tot el que ha passat des de l'1 d'octubre.

A més, ha fet una crida a una mobilització pels drets i llibertats fins a les sentències contra els líders independentistes processats. Aquest ha estat l'únic horitzó temporal que ha marcat durant una conferència de poc més d'una hora de durada.

 

El Parlament entomaria la resposta

Torra ha assegurat que no acceptarà que els tribunals condemnin els líders independentistes i que en cas que es produís aquest extrem deixarà la resposta en mans del Parlament.

"No puc acceptar ni acceptaré cap sentència que no sigui la lliure absolució."

"Si fos el cas que la sentència no sigui la lliure absolució dels processats, estudiaré quines decisions cal prendre i em posaré a disposició del poble de Catalunya a través dels seus representants legítims al Parlament."

 

 

Proposa una gran marxa

Davant del seu govern i representants de JxCat, el PDeCAT, ERC, la CUP, les entitats sobiranistes i també el PSC, Torra ha assegurat que la conferència no ha estat "una protesta sinó una proposta" que té "una divisa molt senzilla: o llibertat o llibertat". En aquest sentit ha fet referència al lema "o referèndum o referèndum" de l'expresident Carles Puigdemont.

No hi han assistit ni PP, ni Cs ni Comuns, però hi ha anat Jaume Asens en representació de l'Ajuntament de Barcelona.

 

Emparat en el mandat que diu que va donar l'1 d'octubre, ha proposat una marxa com "les grans lluites per la llibertat que tenim tots a la memòria, com per exemple la de Martin Luther King pels drets civils" que "cada català ha de fer seva si vol acceptar-la".

"Una marxa pels drets civils, socials i nacionals de Catalunya; una marxa de ciutadans que prenen la determinació lliure de ser poble constituent. Aquesta marxa és i ha de ser una mobilització àmplia, diversa i, sobretot, multitudinària."

"El referèndum ja s'ha fet. No estem pas encallats en la mateixa pantalla. No parlo de repetir res que ja haguem fet. Proposo que siguem capaços de recuperar la dinàmica d'apoderament popular i democràtic que ens va portar a l'èxit del primer d'octubre, i sumar forces amb tots aquells que el 3 d'octubre van sortir al carrer en defensa dels drets i de les llibertats civils i polítiques i contra la repressió."

Es tracta d'una marxa, ha dit, "des de demà fins que s'emetin les sentències".

 

 

Torra ha assegurat que avui "davant l'opinió pública internacional la nostra causa és més sòlida i més respectada que mai".

El president ha aprofitat també per expressar la seva "confiança absoluta en el poble de Catalunya, que no s'ha deixat atemorir". Als independentistes els ha demanat que s'impliquin "en aquesta marxa pels drets civils, socials i nacionals mitjançant accions continuades".

També ha fet una crida a "mantenir-se en la disciplina no violenta" i a rebutjar les "provocacions dels còmplices de la violència".

 

Promoure el debat constituent

Torra ha anunciat que impulsarà un fòrum cívic, social i constituent per debatre el model de país de la república.

"Apel·lo novament a aquest 80% de la població catalana que creu en el referèndum com a solució perquè rebutgi la repressió i refusi la monarquia. I que tingui el punt de partença en la constitució d'un fòrum cívic, social i constituent amb la missió de promoure el debat constituent a Catalunya i amb l'ambició d'obtenir la màxima participació de la societat."

Finalment ha afegit, abans que el públic l'hagi aplaudit amb crits de llibertat: "Vam exercir el dret d'autodeterminació i ara ens imposem el dret de fer-lo realitat amb tota l'esperança i coratge però també tranquils i serens, assenyats perquè sabem que som al costat correcte de la història".

 

Aquest ha estat el discurs íntegre de Torra:

 

 

El calendari

La conferència de Torra ha tingut lloc dos dies abans d'un nou contacte entre la Generalitat i el govern espanyol previst en la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya.

També hi ha pendent una altra reunió aquesta tardor entre el president català i l'espanyol, que ha ofert desencallar la situació amb un referèndum sobre l'autogovern, però no sobre la independència.

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés catalàIndependènciaReferèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut