Quim Torra pren possessió com a president de la Generalitat en un acte excepcional

Torra promet "fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya, representat pel Parlament"

Actualitzat

En un acte solemne al Palau de la Generalitat, però sobri, breu i sense convidats, Quim Torra ha pres possessió del càrrec com a 131è president de la Generalitat.

Torra ha promès fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya, sense fer esment ni de la Constitució ni del rei, com ja va fer el seu predecessor Carles Puigdemont.

"Prometo complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat a les voluntat del poble de Catalunya, representat pel Parlament de Catalunya."

 

 

Torra ha promès el càrrec en un acte que ha durat pocs minuts després que el secretari del govern, Víctor Cullell, ha llegit el reial decret pel qual es nomena Torra president de la Generalitat.

Presidit amb la bandera catalana, l'acte s'ha fet al Saló Verge de Montserrat, el mateix en què Artur Mas va firmar la convocatòria del 9N o d'eleccions, i només amb la presència de la seva família directa, el president del Parlament, Roger Torrent, i el secretari del govern.

 

 

Un cop ha pres possessió del càrrec, ha rebut la felicitació del president del Parlament, del secretari del govern i dels familiars.

 

L'objectiu d'aquest acte tan sobri -voluntat expressa de Torra- era posar en relleu l'excepcionalitat política del moment, marcada per la vigència del 155, i també perquè diversos consellers del govern de Carles Puigdemont són a la presó o a l'estranger.

En la mateixa línia, Torra ha renunciat a col·locar-se la medalla de president, que sí que s'havien posat els seus predecessors. I és que normalment el càrrec sortint cedeix la medalla presidencial al seu successor.

 

 

Sense cap membre del govern espanyol

Cap representant del govern espanyol ha assistit a la presa de possessió de Torra perquè considera que l'acte organitzat "degrada la dignitat de la institució".

Amb tot, el ministre del Justícia, Rafael Catalá, a Barcelona, ha tret importància als aspectes formals de l'acte i ha destacat que el que és important és que el govern català comenci a governar.

 

 

Puigdemont dona el seu " suport, afecte i agraïment" a Torra

 

 

Mentrestant, una trentena de persones s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume coincidint amb l'acte de presa de possessió de Quim Torra.

 

Consellers restituïts

Ara totes les mirades se centraran en la composició del govern, que es donarà a conèixer les pròximes hores, un executiu que podria restituir Jordi Turull, Josep Rull i Lluís Puig, per part de Junts per Catalunya. En una entrevista al programa "Més 324", Puig ha explicat que espera repetir com a conseller, al contrari que l'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí.

Per part d'Esquerra, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carles Mundó, Meritxell Serret i Dolors Bassa també han rebutjat la seva restitució. Volen que els continuadors tinguin les mans lliures en la nova etapa. En canvi, no queda clar què farà Toni Comín, que vol parlar amb Quim Torra abans de prendre una decisió.

El govern preveu crear comissionats per gestionar el dia a dia de les conselleries que depenguin dels consellers restituïts, tal com recull la llei de la presidència.

Visita als presos el dilluns

Torra visitarà aquest dilluns les presons d'Estremera, Soto del Real i Alcalá-Meco per visitar els dirigents independentistes. En un principi, aquesta visita s'havia de fer aquest divendres, però finalment l'ha posposat "per raons organitzatives i logístiques a petició del ministeri de l'Interior".

El president de la Generalitat havia enviat una carta al ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, per informar-lo que volia visitar els consellers del govern Puigdemont Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull a la presó d'Estremera; l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i la consellera destituïda pel 155 Dolors Bassa a Alcalá-Meco; i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a Soto del Real.

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés catalàEleccions 21D
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut