Madrid

Torra: "Qualsevol solució política passa pel dret a l'autodeterminació"

Els dos presidents han acordat fer una propera reunió que podria ser al setembre a Barcelona

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, després de la reunió que ha mantingut amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha valorat la sinceritat d'una reunió de treball llarga. Ha posat en valor el respecte institucional i mutu però constata que hi ha posicions allunyades.

Torra ha dit que amb Sánchez coincideixen que la situació a Catalunya és un problema polític per al qual cal una solució política, però assegura que aquesta solució passa pel dret a l'autodeterminació.

 

"Hem contrastat que tenim posicions allunyades del tot en alguns temes. Qualsevol solució política passa pel dret a l'autodeterminació i que aquesta solució té el 80% del suport a Catalunya."

 

Torra ha dit que ha explicat el que ha passat a Catalunya, sobretot des que Catalunya es va autodeterminar l'1-O. Torra ha afegit que si Sánchez reconeix la plurinacionalitat d'Espanya vol dir que reconeix diverses nacions i que en reunions següents s'haurà de continuar parlant de l'autodeterminació i els presos.

"Tornarem a parlar del dret a l'autodeterminació i dels presos polítics perquè aquest és el debat."

"Decidir democràticament i pacíficament el seu futur, això és el que vol el catalanisme."

 

De moment, Torra ha admès que no hi ha data per a la propera reunió, que pot ser al setembre a Barcelona.

Sánchez participarà a l'agost en els actes del primer aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils, però no se sap si el rei també hi estarà convidat, després que Torra trenqués relacions amb la Casa del Rei. El rei també ha estat un dels temes que ha parlat amb Sánchez.

"Hem parlat del paper del rei. Li he recordat el discurs del 3 d'octubre, que per nosaltres és un discurs de part, que ha ofès a molts, i no hem sentit cap disculpa."

 

 

Judicialització de l'independentisme

Torra ha demanat a Sánchez la fi de la "persecució judicial" de l'independentisme. Sobre els presos i exiliats, que Sánchez ha negat que existissin, Torra ha mantingut que "sí que hi ha presos polítics i exiliats", i que "més que una situació injusta és una indecència política", però s'ha mostrat optimista.

"Albiro canvis. He un vist un president que creu que aquesta situació no es pot assumir en una democràcia madura. Espero canvis immediats."

Reconeixement mutu: un primer pas

El president Torra ha ressaltat "el valor intrínsec d'aquesta reunió" i del reconeixement mutu institucional i de projectes. I sobretot la importància de tornar a parlar amb el govern espanyol després de mesos de no fer-ho.

"Érem conscients que partíem de dues visions polítiques, de dos projectes polítics que es troben francament molt allunyats, però sí que he vist un president Sánchez que ha escoltat, i ho vull posar molt de manifest, i que prenia notes, i això m'ha agradat."

S'han reactivat les comissions bilaterals Estat-Generalitat que feia set anys que no es convocaven per abordar els temes pendents amb Catalunya.

"Hem parlat de tot, i això és importantíssim. Feia anys que en les reunions entre els presidents català i espanyol no es podia parlar de tot."

També han anunciat que treballaran per aixecar el veto a les lleis socials catalanes suspeses pel Constitucional, com la de pobresa energètica, la del canvi climàtic o la de l'accés universal a la salut.

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés catalàPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut