Sánchez rep Torra a La Moncloa
Rebuda de Sánchez a Torra a La Moncloa al juliol (EFE)
Madrid

La Moncloa i la Generalitat tornen al diàleg després de tres hores de reunió

Ha estat una trobada cordial plena de gestos de distensió, segons han assegurat els governs català i espanyol

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, s'han reunit durant dues hores i vint minuts a La Moncloa, a Madrid.

Després tots dos han passejat durant mitja hora pels jardins del complex presidencial, i han aprofitat per seguir parlant en un entorn més informal.


Sánchez ha ensenyat a Torra la font dels jardins de La Moncloa on se citaven, en secret, Antonio Machado i l'escriptora Pilar de Valderrama, la Guiomar dels versos del poeta. Als Jocs Mediterranis, el president de la Generalitat va fer saber al cap del govern espanyol que tenia interès a veure aquest espai.


Durant la passejada, Torra ha pogut conèixer la gossa Turca, la mascota de la família de Sánchez.

La reunió ha començat a dos quarts de dotze del migdia amb la tradicional encaixada de mans a l'escala del palau. Una imatge en què s'han pogut veure diferents gestos de distensió i cordialitat.

Al despatx i just abans de començar la reunió, Torra li ha regalat dos llibres a Sánchez: "Aran, un país" i un compendi de mapes històrics de Catalunya, a més d'una ampolla de ratafia Corriols, una ratafia d'autor reivindicativa que denuncia la construcció del ramal de la línia de molt alta tensió (MAT).

 

Poc abans de les dues del migdia, fonts de La Moncloa havien apuntat que després de dues hores i mitja s'havia superat la durada d'una reunió protocol·lària i que es tractava d'una trobada seriosa de treball.

Amb quines expectatives hi arribaven

El president Torra havia dit aquest matí que esperava que la reunió fos llarga i que el president espanyol reconegués la "gravíssima situació que l'estat espanyol ha creat a Catalunya" i que proposés una solució.

Sánchez havia piulat que estaven "decidits a fer un pas endavant" amb la "confiança que el diàleg institucional obri vies d'entesa" però amb respecte a la Constitució.

 

 

 

S'acaba així també un període d'un any i mig d'incomunicació entre els màxims responsables del govern espanyol i català. L'última trobada d'aquest estil va tenir lloc l'11 de gener de 2017, quan el president espanyol, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat Carles Puigdemont es van trobar sense càmeres.

La trobada, però, ha arribat tres dies després que el Consell de Ministres iniciés els tràmits per impugnar davant el Tribunal Constitucional la moció aprovada la setmana passada al Parlament, en la qual es van reafirmar els objectius polítics del 9N per avançar cap a la independència.

El mateix Torra va dir que la decisió d'acudir al Constitucional era una "mala notícia" i es va preguntar si es trobaria amb un president amb voluntat de parlar de tot o si prevaldria la seva faceta en la qual va avalar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

ARXIVAT A:
Quim TorraPedro SánchezJxCatPSOEArticle 155Referèndum 1-OProcés catalàIndependència
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut