Barcelona

Quim Arrufat: "El govern sap que té un problema a la conselleria d'Interior"

El portaveu de la CUP afirma que caldrà fer el referèndum els pròxims mesos i reclama que al maig estigui tot preparat per celebrar-lo

RedaccióActualitzat

El portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, Quim Arrufat, ha carregat aquest dilluns amb duresa contra el conseller d'Interior, Jordi Jané. Entrevistat per Mònica Terribas a "El matí de Catalunya Ràdio", Arrufat ha afirmat que "el govern sap que té un problema a la conselleria d'Interior:

Arrufat: "Tenim un conseller d'Interior que la feina que havia de fer en el procés independentista no l'ha feta ni l'està fent. I ha assumit la conselleria prescindint absolutament de les modificacions necessàries que s'havien de fer perquè la conselleria estigués alineada amb el procés independentista."

Terribas: "Però què vol dir? Quins canvis havia de fer?"

Arrufat: "De funcionament, segurament de comandaments o el que fos perquè hi hagués gent al capdavant de la conselleria d'Interior que entengués el moment polític i per tant actués amb la delicadesa que tocava."

Arrufat ha dit que la CUP no entén per què "el funcionament" que va permetre la detenció pactada del regidor de Vic Joan Coma, que no va comportar cap desobediència per part dels Mossos, no es va aplicar també a les detencions de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i dels acusats de la crema de fotografies del rei. Arrufat ha vaticinat que "tindrem problemes" si les coses continuen igual a la conselleria.

 

 

El referèndum, abans de l'estiu

Quim Arrufat també ha assegurat que a la seva força política estan convençuts que l'ofensiva judicial contra responsables polítics independentistes no s'aturarà, i que això hauria de comportar no esperar al setembre per fer el referèndum, i avançar-lo a abans de l'estiu.

Segons Arrufat, la inhabilitació de Carme Forcadell seria un dels "límits" que hauria de comportar aquest avançament, i ha reclamat al govern que pactin amb ells el format i la logística del referèndum per poder tenir-lo preparat d'aquí pocs mesos:

"Aquests són els treballs de preparació del referèndum que estem coordinant i exigint al govern de la Generalitat que posi sobre la taula. És a dir, totes les possibilitats, de les més senzilles a les més complicades, de les que podem frenar a les que no podem frenar, de tot el que l'estat espanyol pot fer per frenar el referèndum. I això és una tasca que s'està fent, però encara li queda recorregut. Per això li demanem que acceleri aquesta preparació perquè a l'abril-maig pugui ser convocat el referèndum amb garanties."

Segons Arrufat, la llei de transitorietat jurídica que ha de donar cobertura legal al referèndum ja està en un 90% llesta. També ha assegurat que el referèndum es celebrarà un diumenge, i es podrà votar a partir dels 18 anys. També ha afirmat que el cens el pot aconseguir de manera legal la Generalitat, que també pot acreditar personal per gestionar-ne l'organització amb garanties democràtiques.

Un "sí" molt crític als pressupostos

Arrufat no s'ha estat de reiterar que la CUP facilitarà l'aprovació dels pressupostos a pesar que els consideren "neoliberals" i continuistes amb "el projecte ideològic dels últims 35 anys". El portaveu de la CUP, que ha definit els pressupostos com un "xantatge" en el qual la CUP no ha volgut caure, i també com "l'excusa que havia posat Junts pel Sí per no celebrar el referèndum". Arrufat ha afirmat que ara ja no queda cap excusa. També s'ha queixat que ERC, el líder de la qual està al capdavant de la conselleria d'Economia, no hi hagi deixat prou empremta.

 

Anar al contingut