Els Artesans de la Pau en una trobada
Els Artesans de la Pau en una trobada
Biarritz

Qui són els Artesans de la Pau, que han vetllat pel desarmament d'ETA

Ells es defineixen com a membres de la societat civil que "sense tenir cap llaç ni subordinació amb ETA"

RedaccióActualitzat

Els Artesans de la Pau han guanyat notorietat amb l'anunci del desarmament definitiu d'ETA. Però fa anys que hi treballen. Són un col·lectiu format per representants de la societat civil i càrrecs públics del País Basc francès, que treballen pel desarmament de l'organització terrorista.

Ells es defineixen com a membres de la societat civil que "sense tenir cap llaç ni subordinació amb ETA" treballen pel desarmament "davant la passivitat dels governs espanyol i francès".

El nom no se l'han donat ells. Se'ls va començar a denominar així arran de la detenció de cinc dels seus membres. Van ser detinguts a Luhuso, a Iparralde, al desembre passat amb dues caixes plenes d'armes. Una acció amb què els artesans estaven verificant el desarmament d'ETA.

Amb aquestes detencions, la Guàrdia Civil va aconseguir confiscar 12 subfusells, 9 fusells, 25 pistoles i dues granades. Era només una part del que encara té la banda camuflat pels boscos del País Basc francès i en cases particulars. Ara se sap que està amagat en 12 zulos, tots a Iparralde.

Al llarg de la seva història, els Artesans de la Pau no ho han tingut fàcil: sempre han vist com la policia els empaitava i els controlava tots els moviments.

Entre els artesans de la pau hi ha Txetx Etcheverry, l'home que va avançar a "Le Monde" el desarmament definitiu que ETA. Altres artesans coneguts són Mixel Berhokoirigoin, antic president d'Euskal Herriko Laborantza Ganbara, i Michel Tubiana, president d'honor de la Lliga dels Drets Humans de França.

I finalment hi ha Jean-René Etchegaray, alcalde de Baiona, on s'ha fet oficial el desarmament en un acte del Comitè Internacional de Verificadors.

De la verificació internacional a la societat civil

La banda sempre ha volgut que els governs espanyol i francès s'impliquessin en el desarmament, però ni l'un ni l'altre s'hi han mostrat mai favorables. Les negociacions d'Oslo van ser un fracàs i la comissió internacional de verificació va denunciar en diverses ocasions la situació de bloqueig.

Finalment, la representació d'ETA, encapçalada per l'exdirigent Josu Ternera, va acabar sent expulsada de les negociacions el 2014. Aquest fet va empènyer ETA a canviar d'estratègia i posar l'accent en la societat civil. Per tant, ara, seran centenars de persones i càrrecs electes del País Basc francès els que participaran en l'entrega de les armes.

ARXIVAT A:
ETA
Anar al contingut