Comitè federal extraordinari del PSOE a Madrid
Madrid

Qui és qui a la crisi interna del PSOE?

RedaccióActualitzat

El comitè federal del PSOE es reuneix avui de forma extraordinària en una trobada que serà decisiva en la batalla entre partidaris del secretari general Pedro Sánchez i el sector crític.

Els dos sectors assisteixen al Comitè amb voluntat d'imposar ordres del dia diferents. Els crítics volen el que va aprovar l'Executiva del PSOE abans de la dimissió dels 17 membres díscols amb la direcció. Els oficialistes volen un calendari de primàries i la convocatòria del congrés que va anunciar l'executiva reduïda dels fidels a Pedro Sánchez. Cap dels dos sectors reconeix la legitimitat del contrari.


Amb qui compta Pedro Sánchez?

L'actual secretari general dels socialistes compta amb el suport de 9 federacions territorials: Catalunya, Madrid, Balears, el País Basc, La Rioja, Cantàbria, Múrcia, Navarra i Castella i Lleó. Tot i que, en nombre, són més federacions, es tracta de territoris amb menys pes dins el partit.

Entre els "fidels" a Sánchez hi ha alguns històrics del PSOE, com Josep Borrell i Jordi Sevilla, i altres dirigents amb pes als territoris, com Patxi López, Miquel Iceta i Francina Armengol.

Però Sánchez basa la seva força en el suport de la militància que el va escollir en primàries i li reconeix la seva resistència en mantenir un clar "no" a Rajoy.

Qui són els crítics?

Encapçalats per la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, el sector dissident compta amb el suport de les federacions amb més poder orgànic i institucional dins el Partit Socialista: Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa, Astúries, Aragó, Galícia, Comunitat Valenciana i Canàries.

Però la força de les veus crítiques a Sánchez prové de la vella guàrdia socialista. L'expresident Felipe González ha criticat Sánchez de forma oberta aquesta setmana. José Luis Rodríguez Zapatero, d'una manera més discreta, també ha mostrat una posició crítica amb l'actual direcció socialista. A la llista s'hi afegeixen històrics del partit socialista com Alfonso Guerra i Alfredo Pérez Rubalcaba.

Qui forma part del comitè federal?

El gran òrgan de decisió socialista l'integren prop de 300 vocals. Una part dels delegats presents avui a Madrid formen part del comitè pels seus càrrecs en el partit i altres són escollits en cada congrés federal en funció del pes de cada federació.

Són secretaris territorials, portaveus a les cambres, delegats, càrrecs orgànics del partit i la direcció.

També hi poden assistir, sense dret a vot, els antics secretaris generals del PSOE i altres òrgans.

El poder de la mesa del comitè

L'elecció de la mesa del comitè és clau per als interessos de les dues faccions enfrontades i ha estat la primera pugna entre partidaris i detractors de Sánchez.

La mesa està formada per un president, un vicepresident i un secretari d'actes.

El reglament estableix que la mesa "es constitueix en cada reunió" i que els seus integrants són elegits "per un període anual".

Fins ara, la presidenta era Verónica Pérez, estreta col·laboradora de Susana Díaz i que dijous es va presentar com a "única autoritat dins el PSOE". Ferraz no reconeix el lideratge de Pérez, que va presentar la seva dimissió amb altres 16 càrrecs de l'executiva.

Rodolfo Ares i l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marin, completen els altres dos càrrecs de la mesa. Tots dos són considerats propers a Pedro Sánchez.

Anar al contingut