Qui és l'home que apareix al vídeo d'Estat Islàmic?

L'especialista en jihadisme de TV3, Anna Teixidor, va poder parlar fa dos anys amb Mohamed Yasin Pérez

Nicolás Valle / Anna TeixidorActualitzat

Estat Islàmic va difondre aquest dimecres a la nit un missatge amenaçant objectius espanyols. L'home que hi apareix és Muhammad Yassin Ahram Pérez. Es nota de seguida que el castellà no és la primera llengua, però el seu remot accent andalús delata la seva procedència. El seu pare li va posar de nom Mohamed Yassin, el primer nom del Profeta Mahoma.

Ara per ara, se sap més dels seus progenitors que no pas d'ell mateix. Van viure a Andalusia, a Catalunya, a Madrid, a Suècia, al Marroc i a Ceuta. L'any 2011, el pare va acabar a la presó al Marroc per possessió d'explosius i relació amb el terrorisme. En una de les cartes, explica que els serveis secrets espanyols el van voler reclutar.

La seva mare és Tomasa, una cordovesa convertida a l'Islam. Va portar una vida pública activa en defensa del seu marit fins que la policia va començar a sospitar que reclutava dones per a Estat Islàmic. Va marxar a Síria a través de Turquia i, amb ella, es van endur els fills, inclòs Mohammed Yassin.

Res no confirma que Yasin estigui viu. En el vídeo distribuït per Estat Islàmic després dels atemptats a Barcelona i a Cambrils, ell no hi fa cap referència directa a Barcelona, de manera que la gravació podria ser de fa temps.

En canvi, sí que fa referències a Barcelona l'altre individu que surt al vídeo. Porta la cara tapada, un fet poc usual en la propaganda d'Estat Islàmic. El seu castellà és deficient però s'autoanomena andalús. Podria dir-se Abusalman o Tarik. Si fos aquest darrer, seria una persona que, segons els experts, fa temps va intentar captar jihadistes a Barcelona.

El 2015 ja justificava les accions d'Estat Islàmic

L'especialista en jihadisme de TV3, Anna Teixidor, va poder parlar amb Yasin fa dos anys, l'abril de 2015. En aquell moment, ell ja admetia que estava a Estat Islàmic i fins i tot concretava que era a Síria, a la ciutat d'Alep. Explicava que anar a Síria havia estat una decisió consensuada per tota la família, era un projecte familiar, malgrat que el pare estava a la presó, la seva mare havia pres aquetsa decisió i amb tots els germans s'hi havien traslladat.

"Deia que no tenia por, considerava que la seva vida estava en mans d'Al·là."

L'argumentació que donava Yassin era molt similar a la d'altres persones que des d'Espanya i des d'altres punts d'Europa han fet aquest mateix viatge: apel·lava a ajudar els seus germans musulmans i lluitar contra el dictador Baixar al-Assad. Defensava una visió extremista de l'Islam i justificava els actes de violència jihadistes.

Les converses van durar dos dies, l'11 i el 12 d'abril, i al tercer, sense cap motiu aparent, Yassin es va donar de baixa de Facebook, la xarxa social a través de la qual es comunicava amb l'equip de TV3.

Anar al contingut