Gasos lacrimògens contra els habitants d'Aiguaviva
Gasos lacrimògens contra els habitants d'Aiguaviva

Querelles col·lectives per les càrregues de l'1-O a Girona, Aiguaviva i Sant Julià

Asseguren que d'aquesta manera "no quedarà cap denúncia pel camí" i demanaran responsabilitats als agents, però també a caps operatius i polítics

RedaccióActualitzat

El grup d'advocats voluntaris que assessoren els veïns que l'1-O van rebre càrregues policials a Girona, Aiguaviva i Sant Julià de Ramis, al Gironès, presentaran tres querelles col·lectives per denunciar l'actuació de la policia espanyola i la Guàrdia Civil.

Els lletrats animen a totes aquelles persones que han denunciat als cossos de seguretat o tenen previst fer-ho, a sumar-se a aquestes causes conjuntes, ja que d'aquesta manera "no quedarà cap denúncia pel camí".

 

Un dels advocats voluntaris, Albert Carreras, argumenta que la denúncia d'un particular pot quedar en un delicte de lesions i no comportaria cap conseqüència. Carreras explica que, a través d'aquestes querelles col·lectives, es perseguirà aquells agents que van actuar desproporcionadament, però també els caps operatius i polítics de la intervenció:

"Considerem que hem d'atendre als nostres conciutadans"

Des de dilluns i fins dimecres atendran tots els interessats.

Carreras preveu que el procés judicial sigui llarg. "No ens ho posaran fàcil, però no pararem en el primer jutjat que ens tombi la causa", ha explicat. El lletrat diu que la voluntat de la gent és que aquests fets "no quedin impunes" i per això seguiran "fins on faci falta".

Innecessària, cruel i desproporcionada

Els advocats consideren que l'actuació de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil va ser "totalment desproporcionada". Carreras assegura que en 25 anys de professió no havia vist una actuació "tan poc ajustada a la realitat". "Era innecessari carregar d'aquesta manera, va ser cruel", remarca.

De moment, Carreras assegura que ja han rebut gairebé un centenar de denúncies de veïns dels tres municipis i d'altres on la policia també va actuar. L'advocat ha explicat que per personar-se com acusació particular han de fer-ho sota el paraigua d'una associació o del mateix consistori.

A més de la demanda col·lectiva que presentaran els advocats, l'Ajuntament d'Aiguaviva en posarà una independent pels desperfectes materials que els agents van causar durant la seva actuació. A més, també se'ls denunciarà per haver accedit a part de l'edifici on no podien fer-ho ja que l'ordre judicial no ho especificava.

Anar al contingut