Què passarà amb la nova ortografia a la selectivitat?

Queixes dels professors perquè, a aquestes altures de curs, oficialment, encara no els han comunicat res
Què passarà amb la nova ortografia a la selectivitat?
Barcelona

Què passarà amb la nova ortografia a la selectivitat?

Queixes dels professors perquè, a aquestes altures de curs, oficialment, encara no els han comunicat res
Redacció Actualitzat
Selectivitat i nova normativa

Selectivitat i nova normativa

Els exàmens de català de la selectivitat es donaran per bons tant si es responen amb les normes de sempre com si incorporen els canvis ortogràfics i gramaticals que l'Institut d'Estudis Catalans ha aprovat el 2016 i d'aplicació aquest 1 de gener. Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, els organitzadors de les proves ja tenen a punt les instruccions que enviaran a tots els centres, on preveuen una doble correcció dels exàmens.

Les noves normes d'ortografia

Però, entre els professors de català, hi ha queixes perquè, a aquestes altures de curs, oficialment, encara no els han comunicat res. Salvador Joan, el cap del departament de català de l'Institut Narcís Monturiol de Barcelona, no entén que encara no els hagin convocat a la reunió que es feia sempre al primer trimestre per orientar-los de cara a les PAU.

"Aquest any, amb la nova normativa implantada per l'Institut d'Estudis Catalans -la nova gramàtica, les noves normes de correcció, etc.-, aquesta reunió es faria encara més necessària, perquè als centres no ens han arribat encara unes pautes clares de correcció dels exàmens de selectivitat ni de correcció dels exàmens de llengua catalana de cara a finals de curs."

Però el problema va més enllà del català. Tampoc no s'han convocat reunions per orientar els professors de la resta de matèries. Antoni Aguilar, de l'Escola Pia de Mataró, és un dels directors de centre que ho han explicat.

"Nosaltres hem trucat per les consultes pertinents i se'ns ha confirmat que encara no s'havia convocat ningú, i els companys estan amb aquest neguit."

Aquest any, la selectivitat es farà entre el 13 i el 15 de juny.

Les noves normes ortogràfiques de l'IEC recullen eliminar la majoria dels accents diacrítics, els que distingeixen paraules amb la mateixa grafia. Dels 150 casos existents fins ara, només mantindran l'accent 15: bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, sòl/sol, són/son, té/te, ús/us, vós/vos.  

La nova ortografia oficial també preveu escriure amb dues erres paraules que en duien una, com ara "erradicar" o "arrítmia", i rectificar la norma sobre guionets. Així, "exdirector" es continuarà escrivint tot junt, però si és un compost, com "ex-director general", caldrà escriure-hi el guionet.