Rajoy marxant del Congrés (Reuters)
Rajoy marxant del Congrés (Reuters)

Què passa si Rajoy dimiteix? Els escenaris que s'obren a partir d'ara

RedaccióActualitzat

La dimissió de Mariano Rajoy obriria la porta a la possibilitat que el Partit Popular continués governant. Si dimiteix, la llei diu que la moció deixaria de tenir sentit i cauria automàticament. A partir de la dimissió, el govern seguiria en funcions, amb Rajoy al capdavant. Perquè, tot i la dimissió, Soraya Saénz de Santamaría no podria assumir la presidència del govern.

El sistema a Espanya és parlamentari i no presidencialista, on sí que es preveu una successió a l'americana.

Però Sáenz de Santamaría sí que podria ser -en canvi- candidata a una nova investidura; ella o qualsevol altre membre del PP, fent que els populars puguin continuar al govern.

Si el president dimiteix, seria el rei qui hauria de començar una ronda de consultes amb els grups del Congrés per trobar un nou candidat. Aquí, el rellotge no correria; el temps per trobar-ne un seria il·limitat. I mentrestant, Rajoy seguiria de president en funcions. Si es troba un nou candidat, la presidenta del Congrés convocaria el ple d'investidura.

 

 

Si aquest candidat no tingués prou suports en el primer intent, el rellotge començaria a córrer. Dos mesos, en els quals Rajoy seguiria de president en funcions. Si el temps s'acabés sense candidat investit, el rei convocaria eleccions. I Rajoy podria seguir a La Moncloa.

De no dimitir i esgotar la moció de censura, Rajoy faria que les possibilitats que ell i el PP seguissin a La Moncloa desapareixerien en qüestió d'hores.

Amb els suports necessaris, Pedro Sánchez guanyaria la moció i seria investit president del govern espanyol. Acte seguit, el rei el ratificaria i es tancarien les portes a qualsevol altre candidat que arribés a La Moncloa.

Vídeo relacionat: Les tres mocions de censura de la democràcia espanyola, perdudes pels seus aspirants

 

ARXIVAT A:
Moció de censura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut