Què opinen els bascos de l'alto el foc? (II)

Què opinen els bascos de l'alto el foc? (II)
Bilbao

Què opinen els bascos de l'alto el foc? (II)

Myriam Cordón Actualitzat
Ve de la primera part


Silvia Núñez Martínez
Pamplona (Navarra)
Assessora comptable, 43 anys

"Em refio del que han dit, sí, però no del que durarà. Si és permanent, serà permanent, d'acord, però fins que ells vulguin, com sempre.

No sé gaire bé com agafar-m'ho, perquè pot passar que novament l'alto el foc únicament sigui una estratègia per reorganitzar-se i tornar a fer de les seves quan així ho decideixin.

Si, al contrari, s'estan plantejant deixar les armes, seria un gran avenç, almenys per part seva, perquè el govern, segons diu, no té cap intenció de pactar ni de dialogar amb ningú. El que no em crec, i això és segur, és que aquest conflicte s'acabi de la nit al dia. Si realment deixen les armes, això encara durarà molt, serà molt llarg perquè hi ha feina."


Floren Altuna
Tolosa (Guipúscoa)
Exbancari jubilat, 67 anys


"Des de la meva realitat com a ciutadà, sense més informació que la que arriba a través dels mitjans en un entorn socialment actiu, més o menys, la meva resposta és que sí. Em refio de l'anunci, tot i ser conscient que aquesta confiança pot tenir bastant o molt més de desig, d'esperança i de ganes perquè, després de tants i tants anys, realment es facin els passos necessaris per assolir una situació de normalització, pel que fa al tema de la violència; no és gens fàcil.

És molt necessari per totes dues bandes, tant per part d'ETA com des del govern de l'Estat (detencions massives on moltes i molts dels detinguts són posats en llibertat, maltractaments, dispersió...).

Crec que des de l'organització armada hi ha la voluntat de superar aquesta etapa de violència i un desig de superar-la mitjançant la pràctica política i institucional. Des del meu punt de vista, el comunicat i el seu plantejament d'alto el foc verificable internacionalment em sembla un pas important pel que fa a l'expressió pràctica d'aquesta voluntat, tot i que el que he sentit dir, als mitjans, és que al govern li sembla insuficient.

Sóc del parer que encara que el govern no hagi sentit allò que li hauria agradat sentir, i en la mateixa línia, hauria de "moure fitxa", tal com es diu col·loquialment, amb la finalitat que els ciutadans també puguem visualitzar aquesta voluntat que diuen que tenen, de caminar cap a la fi d'aquesta situació de violència.

Molt important, també, serà la desaparició de qualsevol impediment perquè l'esquerra abertzale pugui presentar-se a partir d'ara, novament, als processos electorals i perquè pugui representar un sector de ciutadans que actualment no té la possibilitat d'expressar-se en l'àmbit institucional."


Julio Ruíz
Vitòria (Àlaba)
Tècnic de manteniment, 52 anys

"Personalment estic fart de les mitges veritats, però per tothom i en totes direccions. Tant és la tendència política o la identitat social d'aquesta procedència. Si alguna cosa ens ensenya la vida és a caminar plegats. Tot i que sembli que cadascú de nosaltres tria el seu periple particular, això no és tan així. Passa com en els autos de xoc d'una fira: et donen per totes bandes i el teu recorregut és un recorregut que depèn dels recorreguts aliens; en aparença, tu controles, sense perdre el domini, però és només un efecte mirall. El més important és conviure, fer i deixar fer. En aquesta democràcia insípida necessitem més tolerància i menys doctrina, vingui d'on vingui.

Unes veles al vent i una bona mar sempre ens animaran."


Idoia Ormazábal
Bilbao (Biscaia)
Opositora, 41 anys

"No em refio de l'alto el foc perquè senzillament no és la primera vegada. No crec que sigui veritat i punt. Arribats a aquest punt, no em crec a ningú, ni els uns, ni els altres. Penso que es tracta només d'una estratègia de l'organització per seguir amb el seu esporuguiment."

NOTÍCIES RELACIONADES