"Que no pase más" lluita per crear un marc legal per a les víctimes dels accidents sanitaris

A diferència d'altres països europeus, Espanya no disposa d'una regulació específica per a les negligències mèdiques. El documental "Que no pase más" recull el testimoni de deu pacients que han denunciat el seu cas. Víctimes, metges, pèrits, advocats i jutges parlen sobre la necessitat de crear un marc jurídic en aquest àmbit.
"Que no pase más" lluita per crear un marc legal per a les víctimes dels accidents sanitaris
Dimecres 23, a les 18.30, Centre Cívic Can Cabanyes, Badalona

"Que no pase más" lluita per crear un marc legal per a les víctimes dels accidents sanitaris

A diferència d'altres països europeus, Espanya no disposa d'una regulació específica per a les negligències mèdiques. El documental "Que no pase más" recull el testimoni de deu pacients que han denunciat el seu cas. Víctimes, metges, pèrits, advocats i jutges parlen sobre la necessitat de crear un marc jurídic en aquest àmbit.
Actualitzat
"Que no pase más"

"Que no pase más"

Aquest no és un documental que busqui reconeixement a festivals o amb guardons. L'objectiu és donar visibilitat a la situació que viuen els afectats pels accidents sanitaris (negligències mèdiques) amb la finalitat que es creï un marc legal específic per aquesta matèria, i que, d'alguna manera, s'acabi amb la "invisibilitat" de les víctimes i amb el greuge comparatiu que pateixen respecte d'altres víctimes que sí s'han beneficiat de lleis especials que les protegeixen. Al darrera hi ha el grup de treball "Que no pase más", un grup multidisciplinar creat el maig del 2015 format per víctimes d'accidents mèdics, arran de la dificultat que van trobar per denunciar els casos i la seva indefensió davant la justícia, juntament amb el despatx d'advocats que va portar els seus casos.

El documental "Que no pase más" es va estrenar el 28 de gener del 2015 als Cinemes Girona de Barcelona, amb una gran acollida, i des de llavors les seves projeccions no s'han aturat. Dimecres 23 es projecta al Centre Cívic Can Cabanyes de Badalona (Rambla Sant Joan, 59-77), a les 18.30, en una sessió especial en què assistiran tres protagonistes del film que van ser operats a Hospital Municipal de Badalona, membres i advocats del grup "Que no pase más" que han elaborat el projecte de llei. Presentarà l'acte Sigfrido Ramos, president de la FAVB, Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona.

 

Sinopsi

Grup d'afectats per negligències mèdiques volen mostrar la situació que s'han trobat quan han volgut denunciar el seu cas. Deu casos reals amb tots els protagonistes: víctimes, metges, perits, advocats i jutges. Expliquen el seu objectiu com a grup i el projecte de llei que volen presentar per regular la situació de les víctimes d'errors mèdics perquè no siguin, a més, víctimes de la justícia.

 

Podeu veure el documental documental sencer aquí

 

Testimonis

El documental narra deu casos que s'han denunciat, alguns han finalitzat amb un veredicte favorable al pacient, d'altres l'han perdut o estan encara en procés. En la projecció de dimecres 23 de novembre hi haurà tres veïns que van ser tractats a l'Hospital Municipal de Badalona.

Gloria Pérez hi va anar per dolors abdominals, no els van diagnosticar correctament i la van enviar a casa. La segona vegada que es va presentar a l'hospital li van diagnosticar peritonitis i li van acabar amputant els dos braços i les dues cames. El que tenia realment era una pedra a un ronyó. Va denunciar el seu cas i va guanyar el judici.

Encarnación Gomis va ser enviada dues vegades a casa després de visitar-la pels seus dolors. Quan va tornar a l'hospital ja tenia peritonitis. Li van haver de tallar alguns dits de la mà i tots els dels peus. Com la Gloria, va denunciar el seu cas i va guanyar el judici.

Emilia Pérez va ser operada d'una hemorroide produïda per un part i des de llavors pateix incontinència fecal. Va perdre el cas i ha de pagar 22.000 euros de despeses judicials.

 

Projecte de llei

El Projecte de llei que promou el grup "Que no pase más" i els seus assessors jurídics Servicios Jurídicos Verdún pretén una sèrie de canvis necessaris per evitar que la víctima d'un accident mèdic es converteixi, desgraciadament, a més a més en una víctima de la injustícia del sistema legal i judicial actual,  castigant-los amb judicis de llarga durada (6-15 anys). L'objectiu és que s'aprovi al Congrés dels Diputats.

Actualment a Espanya es fa servir el reglament per a accidents de trànsit, de manera que molts casos mèdics, com el cas d'un part, no queden contemplats.

Alguns països europeus com Portugal, Bèlgica i França disposen d'una regularització específica per aquestes víctimes. La negligència mèdica no és tractada com una "culpa" sinó com un accident produït en el desenvolupament d'una feina.

Per als impulsors del Projecte de llei, aquest "evitaria l'actual inseguretat jurídica que pateixen les víctimes dels accidents sanitaris. Aquestes víctimes no compten ni tant sols amb jutjats especialitzats, ni disposen d'un barem específic per la valoració dels seus danys. I han de litigar durant anys contra l'Administració Pública o contra  companyies d'assegurances que s'aprofiten dels buits legals que els ofereix una posició privilegiada i de poder respecte la víctima que reclama."

La iniciativa contempla diverses propostes en l'àmbit de les companyies d'assegurances, el dels centres sanitaris, el judicial i el social. Algunes de les propostes que defensa són, per exemple:
- la creació de jutjats especialitzats en negligències mèdiques, com els que existeixen en altres matèries (violència de gènere, etc.).
- dissenyar una Proposta de llei i de Barem específic que reguli els accidents mèdics.
- equiparar els accidents mèdics als accidents de trànsit, en quant a barems.
- crear un òrgan públic de mediació/arbitratge d'assistència obligatòria dotat d'especialistes en la matèria, com succeeix en d'altres països europeus.
- augmentar del temps en què es pot presentar reclamació o denúncia. Actualment és d'un any, un temps insuficient si es té en compte l'estat en què queden les víctimes, a nivell emocional i de salut.

Fins ara, el grup "Que no pase más" ha aconseguit que s'aprovin 14 mocions a diferents ajuntaments de Catalunya: Santa Perpètua de la Mogoda, El Prat del Llobregat, Parets, Granollers, Hospitalet del Llobregat, Mataró, Sabadell, Cornellà, Palau de Plegamans, Mollet, Districte Nou Barris Barcelona, Terrassa, La Llagosta i Santa Coloma de Gramenet.

El 12 de maig del 2016, va comparèixer en la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya per parlar del seu projecte. La votació de la comissió va ser unànime a favor.

El grup s'ha entrevistat amb l'actual ministra de Sanitat, Dolors Montserrat (PP), Carles Campuzano (Partit Demòcrata, PDECAT), Ana Surra (ERC), Marta Sibina (Podemos) i Lidia Guinart (PSC). Pròximament espera reunir-se amb aquests partits polítics a Madrid i, d'altra banda, prepara una petició a la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya per fer-hi una compareixença i poder començar a tractar el seu projecte de llei.

 

Que no pase más
Web              http://quenopasemas.com/  
Facebook     https://www.facebook.com/Que-no-pase-m%C3%A1s-712957882138275/?fref=ts    
Twitter          @quenopasemas 


Fitxa tècnica
Producció executiva: Servicios Jurídicos Verdún
Una producció de Sicom (Solidaritat i Comunicació)
Direcció i realització: Carlos Vera i Carlos Collazos (How - Audiovisual & Multimedia)
Producció: Josep Cabayol (Sicom)
Amb la participació de les associacions Dempeus per la Salut Pública i Defensa del Paciente (Adepa) i la col·laboració de Sap Muntanya, Marea Blanca i la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa.

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat