Controls de seguretat de l'aeroport del Prat
Controls de seguretat de l'aeroport del Prat
Madrid

Què és un laude d'obligat compliment?

El govern espanyol ha decidit imposar l'arbitratge a Eulen i els seus vigilants

Actualitzat

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha anunciat que s'està preparant el laude d'obligat compliment sense posar data.

Què vol dir el laude?

Quan en una negociació la direcció de l'empresa i els treballadors no s'entenen, de mutu acord poden recórrer a la figura de l'àrbitre perquè determini la solució del conflicte, aquesta solució s'anomena laude i és d'obligat compliment. Les dues parts també es posen d'acord per designar l'àrbitre.

De fet, aquesta opció va ser l'utilitzada en un dels conflictes més importants de la navegació aèria de l'estat espanyol: l'aturada dels controladors aeris el desembre del 2010 per la negociació del conveni col·lectiu. Es va considerar una vaga encoberta que va afectar més de 300.000 passatgers, va comportar la declaració de l'estat d'alarma, el tancament de l'espai aeri espanyol i la militarització dels centres de control aeris dels aeroports. Tot i l'envergadura del conflicte, el govern no va imposar cap laude arbitral. Els controladors i Aena, voluntàriament, s'hi van sotmetre i van designar l'exministre de Treball Manuel Pimentel com a àrbitre.

Ara, però, el govern espanyol ha decidit imposar l'arbitratge a Eulen i els seus vigilants. Aquesta mitjanit ha començat la vaga indefinida dels treballadors. Aquesta setmana el Consell de Ministres donarà el tret de sortida a l'arbitratge imposat i el govern en nomenarà l'àrbitre. Les parts hi podran presentar al·legacions i un cop designat definitivament l'àrbitre podrà emetre el laude en pocs dies.

Anar al contingut