Què en pensen els "nous catalans", del referèndum? El retrat de quatre veus

De cara a l'1 d'octubre hi ha uns 350.000 immigrants amb ciutadania espanyola que podrien votar

RedaccióActualitzat

De cara al referèndum de l'1 d'octubre hi ha unes 350.000 immigrants a Catalunya amb ciutadania espanyola que podrien votar, segons l'Institut d'Estadística de Catalunya, basant-se en dades dels padrons municipals.

Com veuen el procés i la convocatòria del referèndum els immigrants que viuen aquí? Ho hem preguntat a quatre persones arribades de països molt diferents que ja fa uns anys que estan establertes aquí.

 

Gagandeep, un sikh originari del Panjab, a l'Índia, fa nou anys que és a Catalunya. Treballa com a mediador intercultural a l'Ajuntament de Barcelona.

"L'independentisme no és un delicte. Tu tens dret a decidir què vols: sí o no. Tens dret a demostrar com vols que sigui el teu país."

La seva imatge ha ocupat la portada de la publicació nord-americana "Politico", que el posa com a exemple dels nous catalans. Es declara independentista.

"Països petits com Bèlgica o Suïssa funcionen prou bé. Catalunya, per què no? La seva economia seria molt més bona, perquè el que surt d'aquí es quedarà aquí i millorarà el país."

"The new catalans", la portada que "Politico" dedica al referèndum i els immigrants

 

 

Ernesto Carrión, d'origen peruà, fa 17 anys que és a Catalunya. S'encarrega de les relacions amb els immigrants; en aquest cas, a l'Ajuntament de l'Hospitalet. És militant del PSC.

"Potser tothom aniria a votar, i jo també, si hi hagués un referèndum pactat"

Creu que el sobiranisme s'ha oblidat dels nascuts fora de l'estat. Aposta per una reforma de la Constitució.

"No sé què passarà, mentre que ara sí que tinc una seguretat: que Espanya és un dels països més grans del món econòmicament, socialment. I, si es pot trobar un encaix positiu per a tothom, benvingut sigui."

 

 

Saoka Kingolo, congolès, fa 27 anys que viu a Catalunya. Independentista convençut, fa, des de l'ANC, campanya pel "sí" entre els col·lectius d'immigrants, un vot que creu bàsic per decantar la balança davant, diu, "l'estratègia de la por" de Madrid.

"Quin país no volem, això ja ho tenim clar. Només t'has de mirar Espanya per saber quin país no volem."

Assegura que hi ha por al futur entre els immigrants.

"Les pors de les persones immigrades són: 'I, si no arribem a la independència, aleshores Espanya em tindrà fitxat i em considerarà un traïdor.'"

 

 

La Gaby, que fa 15 anys que és a Catalunya, és una antropòloga argentina especialitzada en temes d'immigració. Forma part de Federalistes d'Esquerres.

"La independència no és una prioritat. La prioritat és combatre el racisme, tenir polítiques socials millors. Accedir a la plena ciutadanIa i ser ciutadans."

La Gaby no veu factible la independència.

"Un estat independent, ara mateix, no el trobo viable. No el trobo possible. Jo crec en el federalisme europeu. Crec que hem de cedir sobirania a estructures supranacionals europees i parlar de sobiranies compartides. // Jo vull que els jubilats i la gent d'Alemanya paguin també la gent pobra del sud."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut