Baix Pallars

Quatre incendis encara actius ja han cremat més de 300 hectàrees al Pirineu lleidatà

Quatre incendis cremen de manera descontrolada al Pirineu lleidatà. El més important ja ha calcinat unes 300 hectàrees de vegetació al terme municipal de Baix Pallars (Pallars Sobirà), segons dades provisionals dels Bombers de la Generalitat. Unes 50 dotacions treballen en l'extinció, però el fort vent que bufa en dificulta la feina. S'han hagut de desallotjar per precaució una vuitantena de persones de diversos nuclis, segons han confirmat fonts de Protecció Civil. Les flames avancen a banda i banda de la Noguera Pallaresa i de la carretera N-260. Hi ha dos focs més a l'Alt Urgell i un altre a l'Alta Ribagorça. A Calbinyà, uns 80 veïns han estat evacuats per precaució. El director de prevenció d'incendis de la Generalitat, Jordi Gassió, ha avançat que segurament els focs no es podran controlar fins aquest divendres.

RedaccióActualitzat
El foc de Baix Pallars s'ha declarat cap a quarts d'una en una zona denominada Serrat de les Forques, situada al nord del nucli de Gerri de la Sal, amb vegetació agrícola i forestal. Ha cremat fins ara unes 300 hectàrees i ha obligat a evacuar diversos veïns dels nuclis de Bresca, Useu i Baén. Algunes d'aquestes persones les han acompanyat a Peramea i altres han anat a cases de familiars. Pel que fa a les persones de Peramea, estan confinades com a mesura preventiva.

El director de l'Hospital Comarcal del Pallars, Xavier Abadias, ha recomanat a la gent que, si els arriba el fum, es quedin a casa i tanquin portes i finestres per evitar problemes respiratoris, especialment de la mainada i la gent gran.

Segons el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sivís, entre 15 i 20 escolars de la trentena que provenen de Baix Pallars passaran la nit a l'alberg de l'escola de piragüisme de Sort. La resta aniran a casa d'amics o familiars. A més, els centres educatius de Sort on van aquests escolars estaran oberts fins a les nou o les deu del vespre perquè els pares els puguin anar a buscar quan la situació ho permeti.

Unes 50 dotacions terrestres treballen en l'extinció de l'incendi. També s'han mobilitzat 5 mitjans aeris, que de moment no poden treballar per culpa de la ventada. Les flames mantenen tallada la carretera N-260 al terme de Sort, entre els punts quilomètrics 285 i 285,5, i també al Pont de Suert, entre els quilòmetres 330 i 345.

L'orografia del paratge, amb molt de pendent, juntament amb el fort vent que bufa a dalt de les carenes, dificulta les tasques d'extinció, segons han explicat els Bombers de la Generalitat.

El delegat del govern a l'Alt Pirineu i l'Aran, Albert Alins, ha explicat a Catalunya Informació que el foc s'acosta a Gerri de la Sal i Peramea.

Alguns veïns han qualificat de "catastròfica" la situació que s'està vivint a la zona a causa de l'incendi i hi ha un ambient de força por. Una veïna de Gerri de la Sal ha manifestat que és "horrorós, angoixant i mai vist''. Les cases s'han quedat sense llum a causa de les flames, el cel està enfosquit i, probablement, plourà cendra com a conseqüència de l'elevada massa forestal cremada.

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) ha elevat a la fase d'emergència el pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya, l'Infocat i manté en prealerta el Procicat, per les ventades, que es mantindran fins aquest divendres al matí.

Tres focs més

A les Valls de Valira, al nord de la Seu d'Urgell, les flames han cremat 90 hectàrees de vegetació forestal. Des de quarts de 7 de la tarda, dos mitjans aeris s'han pogut incorporar a la feina. Com a mesura de precaució, han desallotjat uns 80 veïns de Calbinyà i dues masies de la zona, Mas Bascullades i Mas Solanes. En cadascuna hi havia sis persones, però cap no ha resultat ferida. Dinou dotacions dels Bombers de la Generalitat, amb l'ajut dels Bombers d'Andorra, treballen en l'incendi, que es desenvolupa a l'est del nucli de Calbinyà, al marge dret de la carretera N-145.

A l'Alt Urgell, 17 dotacions terrestres treballen per controlar un foc que ja ha cremat 30 hectàrees de matolls i alzinar. Les flames afecten principalment els arbres situats als marges de la carretera de la Guineu, que connecta Organyà i el nucli de Montanissell. L'incendi podria haver començat per la caiguda d'un cable elèctric, causada per la ventada.

Finalment, a l'Alta Ribagorça, 10 dotacions intenten apagar el foc que crema una zona de pins al fons del barranc de Viu de Llevata. Les dades provisionals indiquen que ha calcinat entre 8 i 10 hectàrees de vegetació forestal.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut