San Fernando de Henares

Quatre exministres del PP responsabilitzen els tresorers en el judici del Gürtel

Javier Arenas, Ángel Acebes, Rodrigo Rato i Jaime Mayor Oreja neguen haver cobrat mai res il·legal i han assegurat que no estaven al cas de la comptabilitat i de les donacions que rebia el partit

RedaccióActualitzat

Quatre exministres dels governs d'Aznar, Javier Arenas, Ángel Acebes, Jaime Mayor Oreja i Rodrigo Rato, han negat aquest dimarts haver cobrat mai res il.legal durant el judici del cas Gürtel. Els quatre han comparegut com a testimonis a proposta de l'extresorer del PP Luis Bárcenas. Tots ells han assegurat que no estaven al cas de la comptabilitat i de les donacions que rebia el PP. Els exdirigents populars han indicat que dels comptes del PP s'encarregaven llavors Bárcenas i, abans, Álvaro Lapuerta, exclós d'aquesta causa per greus problemes de salut.

 

 

Acebes: "El responsable de tots els temes econòmics és la tresoreria"

L'exsecretari general del PP Ángel Acebes, que va ser ministre d'Administracions Públiques, Justícia i Interior, ha dit que mai va rebre sobresous dels anomenats "papers de Bárcenas". Ha dit que sempre ha declarat les percepcions que ha rebut i ha assegurat que no sabia res de la tresoreria del partit:

"Les retribucions que teníem, tant a l'àmbit parlamentari com del partit, sempre eren amb les retencions corresponents i les he declarat tota la vida."

"Tot el que té a veure amb compres no és competència del secretari general. Això que em pregunta no ho sé perquè no he intervingut mai en cap compra ni en cap contractació (...) El responsable de tots els temes econòmics i financers és la tresoreria del partit."

 

 

Arenas: "Mai he rebut un sol euro aliè a la meva retribució"

La primera compareixença ha estat la de Javier Arenas, que ha assegurat que el PP mai rebia donatius a canvi de cap tracte de favor i que ell mai ha cobrat diners al marge de la legalitat. L'exsecretari general dels populars s'ha referit a una conversa amb l'extresorer Álvaro Lapuerta:

"A mi em van dir de forma nítida i clara: les tres fonts de finançament del PP són, amb molta diferència, les ajudes públiques, les aportacions dels militants i les donacions. I de forma rotunda: tot en el marc de la legalitat. Primera conversa que vaig tenir amb el tresorer, després de ser elegit secretari general del partit"

"Mai he rebut un sol euro aliè a la meva retribució, a través de transparència i a través de la corresponent declaració fiscal quan arribava el moment (...) A més, ningú m'ho ha proposat i això em produeix una certa satisfacció"

 

 

Rato: "La remuneració va ser sempre a través del grup parlamentari"

L'exvicepresident econòmic Rodrigo Rato ha seguit la mateixa estratègia. Diu que no sabia res de las tresoreries del PP i que les seves retribucions eren tots legals:

"Que jo recordi, la remuneració en el partit va ser sempre a través del grup parlamentari. Jo no vaig tenir remuneració directa del partit"

Rato ha declarat que no va rebre cap quantitat en efectiu ni de Bárcenas ni de Lapuerta.

 

 

Mayor Oreja sobre la comptabilitat B: "No en tenia ni idea"

L'exministre de l'Interior Jaime Mayor Oreja ha assegurat que el Partit Popular "de cap manera" va rebre fons del PP europeu relatius als viatges dels eurodiputats perquè diu que eren ells mateixos els que s'encarregaven d'aquestes gestions. Mayor Oreja ha descartat així que el partit es beneficiés de les factures de viatges dels parlamentaris.

L'exministre ha contestat amb evasives quan li han parlat de la comptabilitat B del PP

"No en tenia ni idea. Ni en tinc idea en aquest moment. No ho sé, no em consta, ho desconec"

 

Alvarez-Cascos va negar haver cobrat comissions il·legals

Aquest dilluns va declarar Francisco Álvarez-Cascos, exvicepresident de l'executiu d'Aznar. Va negar haver cobrat comissions il·legals, ni com a secretari general del partit ni com a membre del govern. També va afirmar que desconeixia l'existència de la caixa B dins el PP i que no pot fer cap retret a Bárcenas com a tresorer durant aquella època. Rajoy declararà en aquest judici també com a testimoni, el 26 de juliol.

Mentrestant, la comissió d'investigació del Congrés sobre el presumpte finançament irregular del PP demanarà, previsiblement, aquest dimarts que s'habiliti el juliol per poder citar formalment els extresorers del partit a mitjans de mes. Ho van plantejar el PSOE, Ciutadans i Podem, amb l'oposició dels populars. La comissió va acordar citar Luis Bárcenas per dilluns que ve. I el 12 de juliol compareixerien, en una sola sessió, altres exresponsables de finances del PP com Álvaro Lapuerta -que va ser el tresorer abans de Bárcenas i que probablement renunciaria a declarar per motius de salut-; Carmen Navarro, la gerent actual; Rosendo Naseiro i Ángel Sanchís.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut