França

Quatre encaputxats roben 400 bidons de material químic per fer explosius a França

Quatre persones han atracat una fàbrica de productes químics prop de la població francesa de Saint-Étienne i s'han endut quatre-cents bidons de nitrometà, una substància química que reforça la deflagració i la potència dels explosius. La policia sospita que els autors de l'atracament, que anaven armats amb pistoles i encaputxats, podrien ser membres d'ETA. Si es confirma aquesta autoria, no seria el primer cop que l'organització terrorista porta a terme una acció d'aquest tipus. El més destacat va ser el robatori de 350 pistoles i gran quantitat de munició a la localitat de Vauvèrd ara fa un any, en plena declaració d'alto el foc.

Actualitzat

Un grup format per quatre persones armades, encaputxades i amb guants van entrar aquest dimecres al vespre a robar en una societat de productes químics de la localitat de La Grand Croix, prop de Saint-Étienne, i van segrestar el gerent després que tots els empleats abandonessin la factoria.

En principi, els atracadors han intentat endur-se quatre contenidors de nitrometà, de 200 quilos cada un, però com que pesaven massa, van decidir emportar-se 400 bidons de cinc litres de nitrometà i els van col·locar en una furgoneta de la companyia. Posteriorment, van fugir. Aquesta substància va ser utilitzada, per exemple, en l'atemptat d'Oklahoma que va causar 168 morts l'any 95 o en algunes bombes d'Al-Qaeda.

El gerent, que durant el segrest va ser lligat i emmordassat, ha explicat a la policia que les quatre persones, entre les quals hi hauria dues dones, parlaven un idioma estranger i ha apuntat que es podria tractar de persones de l'Europa de l'Est per l'accent. Aquesta confusió per la llengua ja s'ha donat en altres ocasions i, de fet, la policia francesa ja treballa sobre la pista d'ETA.

A més, els investigadors de la Subdirecció Antiterrorista i de la policia de Lió sospiten que els autors de l'atracament podrien ser membres d'ETA a causa del "modus operandi", segons ha confirmat el secretari d'Estat de Seguretat, Antonio Camacho. El secretari, però, ha dit que l'autoria "encara no està acreditada" i ha destacat l'estreta col·laboració entre Espanya i França.

Si es confirma aquesta hipòtesi, no seria el primer cop que l'organització terrorista porta a terme una acció d'aquest tipus. L'abril del 2005 ja va robar quatre tones de clorur sòdic en una fàbrica de la població francesa de Saint-Benoît. I ara fa un any i en plena treva, activistes de la banda es van endur 350 pistoles d'una fàbrica d'armes de la població de Vauvèrd, prop de Nimes.

Anar al contingut