Madrid

Quaranta-cinc detinguts en l'operació més important feta a Espanya contra una trama de frau d'IVA, a Catalunya i set comunitats més

Cop contra la xarxa de frau d'IVA més gran d'Espanya. Una investigació de l'Agència Tributària ha permès detenir en vuit comunitats autònomes, entre elles Catalunya, 45 persones, que estan presumptament implicades en una trama que va defraudar uns 400 milions d'euros des del 2003 en no pagar l'IVA en transaccions de material informàtic i de telefonia mòbil. L'operació ha començat a Andalusia però també ha esquitxat Catalunya i fins a set comunitats autònomes més. Entre les 45 detencions relacionades amb l'estafa, sis s'han fet a Barcelona i han estat escorcollades set empreses i dos domicilis particulars. El director general de l'Agència Tributària, Luis Pedroche, ha concretat que s'han dut a terme 38 escorcolls després d'intervenir diverses línies telefòniques.

Actualitzat
Pedroche ha qualificat l'operació de la més gran contra "la trama de frau d'IVA més important descoberta a Espanya" que ha afectat nou comunitats autònomes, entre elles Catalunya i el País Valencià. A més, l'Agència Tributària ha embargat també un centenar de comptes de 22 entitats financeres per poder recuperar els diners.

Aquesta xarxa introduïa mercaderies exemptes d'IVA procedents de països de la Unió Europea i després derivava el material a una societat pantalla, en una transacció en la qual ningú no pagava l'impost a Espanya, segons que ha explicat Luis Pedroche.

L'Agència Tributària va iniciar la investigació -que encara està oberta- el juny del 2005 després de detectar una trama de societats pantalla creada per evitar el pagament de l'IVA en transaccions comercials de material informàtic i de telefonia mòbil. El jutjat de Màlaga, que va iniciar la investigació d'aquesta trama, n'ha declarat el secret del sumari, per la qual cosa no es pot concretar en quines vuit comunitats autònomes s'han practicat els registres i les detencions, tot i que sembla que Catalunya és a la llista.

No obstant això, dijous al matí, Bernabé Noya, el propietari del grup empresarial de les telecomunicacions Meflur, una de les companyies més importants de la comunitat aragonesa, i dues persones vinculades a l'empresa han estat detinguts per ordre d'un jutjat de Màlaga que investiga l'entramat de frau fiscal.

Les detencions les han practicat agents de la policia de l'Agència Tributària a la seu central de l'empresa, a Montsó, Osca, per ordre del jutjat d'instrucció número 5 de Màlaga, segons fonts judicials. De moment no s'ha confirmat la relació d'aquestes detencions amb la desarticulació de la xarxa de frau de l'IVA.

El director de l'Agència Tributària, Luis Pedroche, ha explicat que aquesta operació contra el frau fiscal suposa un "cop dur" per a aquest tipus d'organitzacions i provocarà un "canvi important en aquest àmbit". Pedroche també ha afirmat que la investigació continua oberta i que no es descarten més detencions en les pròximes hores.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut