Joe Begay
Joe Begay

Quadern de viatge 3: Una història d'indis i cowboys

Cèlia CernadasActualitzat

Joe Begay obre un àlbum de fotos i assenyala la imatge d'un indi amb vestit de pell i plomes al cap: "Sóc jo, fa uns quants anys." A la imatge, somriu al costat de Michael Landon, el famós protagonista de "La casa de la pradera". Durant anys, en Joe va actuar en pel·lícules i sèries de l'Oest americà. Aquelles en què els indis eren sempre éssers gairebé anònims, pintorescos, amb noms que semblaven trets de contes infantils.

En Joe es va retirar fa vint anys del negoci del cel·luloide. Avui és cantant i joier. Fa joies de plata i pedres procedents del desert d'Arizona i viu al llindar de la reserva índia de la nació Tohono O'odham, la segona més gran dels EUA.

Relats des de la frontera: Trump i el mur amb Mèxic

Amb 120 km de frontera amb Mèxic, els seus líders han deixat clar que no pensen tolerar que Donald Trump els construeixi un mur de ferro i formigó que divideixi encara més la seva tribu -una part dels indis va quedar en territori mexicà quan es va dibuixar la frontera al segle XIX. En Joe és escèptic; no creu que el mur s'acabi construint. "És massa car."

Qui ha posat grans esperances en els projectes de Trump és Jim Chilton, ranxer i terratinent d'Arivaca, al sud d'Arizona. A la foto, el veiem saltant una tanca de bestiar feta de troncs i filferro: igual que la tanca que separa les seves terres de Mèxic. Una tanca per on passen immigrants indocumentats, però, sobretot, traficants, denuncia. "Els immigrants són bona gent, els donem aigua; però els que fan por són els narcos." Per això reclama un mur, i carreteres asfaltades perquè les patrulles frontereres puguin accedir a aquest racó de món. "Aquí hi tinc el cementiri familiar; hi estaré a sobre, o a sota, però no em rendiré al càrtel de Sinaloa." I ho diu mentre em mostra el rifle i la pistola que sempre porta a sobre quan recorre les terres del ranxo. A cavalll, o en vehicle 4x4.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut