Qatar suspèn vols amb l'Aràbia Saudita i els seus aliats (Reuters)
Qatar suspèn vols amb l'Aràbia Saudita i els seus aliats (Reuters)
Qatar

Qatar Airways desvia els vols per l'Iran arran de la crisi diplomàtica amb els àrabs

Qatar fa una crida al diàleg després del trencament de relacions amb els països del golf Pèrsic, mentre els qatarians es llancen a comprar als supermercats per acumular queviures

RedaccióActualitzat

Qatar està disposat a calmar les tensions a l'Orient Mitjà després del trencament de relacions anunciat per l'Aràbia Saudita, Egipte, Bahrain, els Emirats Àrabs Units, el Iemen, Líbia i les Maldives. Aquests set països acusen Qatar de patrocinar el terrorisme. El cap de la diplomàcia qatariana els demana diàleg obert i honest. I s'ha mostrat sorprès per l'escalada de tensió sense motius. Els Estats Units es manifestaven aquest dilluns en la mateixa línia de resoldre el conflicte per la via diplomàtica.

La mesura de l'Aràbia Saudita i la resta de països que li fan costat vol aïllar Qatar políticament i ofegar-lo econòmicament amb un tancament de fronteres per mar, terra i aire que afecta els enllaços aeris amb Doha. Qatar no ha trigat a reaccionar i ha suspès tots els seus vols.

La prohibició de vols a l'espai aeri de Bahrain, Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units, fa que la companyia Qatar Airways es vegi obligat a desviar els avions per l'Iran:

El gas i el petroli han convertit Qatar en el país més ric del món. Capaç de gastar milers de milions en estadis i infraestructures per al Mundial 2022, però pràcticament tot el menjar l'importa a través de la frontera amb l'Aràbia Saudita. I ara que s'han tallat les connexions per terra, mar i aire, els qatarians s'han llançat als supermercats a acumular queviures. I al cap d'unes hores, el formatge, ous, pollastre, sucre i tota la resta han desaparegut de les estanteries.

Hi havia hagut altres episodis de tensió entre Qatar i els països del Golf, però no pas amb sancions d'aquesta duresa. I l'Aràbia Saudita ha tancat les oficines de la televisió qatariana Al-Jazeera al país. Alguns bancs egipcis han decidit trencar relacions amb bancs de Qatar i els qatarians tenen dues setmanes per abandonar els estats del Golf on ara viuen.

Tot plegat passa dues setmanes després de la visita a Riad del president nord-americà Donald Trump, on va criticar l'aliança entre l'Iran i Qatar.

Napoleoni: "Qatar no és l'únic país que finança grups jihadistes"

Per l'experta en finançament i noves formes de terrorisme Loretta Napoleoni, aquest trencament de relacions de l'Aràbia Saudita i els seus aliats és una mesura de propaganda perquè Qatar no és l'únic país que finança grups de combatents jihadistes. Són declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio":

"Qatar va ser un dels països del Golf que va finançar grups com Estat Islàmic. No va ser l'únic. Parlem també de l'Aràbia Saudita i de tots els altres països. Al final, aquí no tenim bons i dolents. Són tots dolents."

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut