El  logotip dels Jocs de Sotxi.
Putin prohibeix manifestacions i mítings espontanis a Sotxi.
Moscou

Putin prohibeix manifestacions i mítings espontanis a Sotxi

Putin ha firmat un decret que prohibeix mítings i manifestacions no autoritzats a la ciutat de Sotxi, seu dels Jocs Olímpics d'Hivern, i durant la celebració de l'esdeveniment.

RedaccióActualitzat

El president rus, Vladímir Putin, ha firmat un decret que prohibeix mítings i manifestacions no autoritzats a la ciutat de Sotxi, seu dels Jocs Olímpics d'Hivern, i durant la celebració de l'esdeveniment.

El líder del Kremlin ha modificat així el decret sobre les mesures de seguretat especials durant els Jocs de Sotxi després dels atemptats suïcides de la setmana passada a la ciutat de Volgograd, propera al balneari que acollirà les Olimpíades i els Jocs Paralímpics entre el 7 de febrer i el 21 de març.

Els dos atemptats suïcides perpetrats en menys de 24 hores a Volgograd, l'antiga Stalingrad, han encès totes les alarmes quan falta un mes per a la inauguració dels Jocs Olímpics, un dels projectes més mimats i personals del president rus.

La mort de 34 persones els dies 29 i 30 de desembre han posat en dubte la capacitat de Rússia de garantir la seguretat a Sotxi.

Precisament, la seguretat es va considerar des del començament el principal handicap dels primers Jocs Blancs que organitzarà Rússia, que esperava millorar amb aquest esdeveniment la seva imatge com a país seriós, estable i segur.

El juliol de l'any passat el líder de la guerrilla caucasiana, el txetxè Doku Umárov, va amenaçar d'avortar els Jocs, que va titllar de "balls satànics sobre els ossos dels nostres avantpassats".

Les mesures de seguretat per a Sotxi es van dissenyar el 2009, quan es va decidir que 42.000 agents de la policia i 10.000 efectius del Ministeri de l'Interior s'encarregarien de garantir l'ordre durant els Jocs. 23.000 efectius més del Ministeri per a Situacions d'Emergència es desplegaran per totes les instal·lacions esportives i per les pistes.

Després d'endurir les lleis antiterroristes, Putin va emetre al novembre un decret que obliga els russos que visitin Sotxi entre el 7 i el 21 de febrer a registrar-se davant les autoritats migratòries locals en els tres primers dies des de la seva arribada a la ciutat, mentre que fins aleshores el termini era de 30 dies.

Pel que fa als estrangers, hauran d'informar les autoritats sobre el seu lloc de residència provisional i la durada de l'estada el dia de l'arribada a la ciutat quan, fins ara, el termini era d'una setmana.

En prevenció de possibles atemptats amb bomba, també s'ha prohibit l'accés per carretera a Sotxi.

A més, tots els obrers procedents d'altres llocs de Rússia seran enviats als seus llocs d'origen unes setmanes abans de la cerimònia d'inauguració dels Jocs.

Anar al contingut