Brussel·les

Putin compara la intervenció aliada a Líbia amb una croada medieval

La intervenció aliada a Líbia està generant les primeres dissencions. Rússia ha assegurat que la intervenció militar va més enllà de la resolució de l'ONU, i el seu primer ministre, Vladímir Putin, l'ha arribat a comparar amb una croada medieval. Mentre des de la Unió Europea i l'OTAN han insistit a defensar-ne la seva legitimitat, Alemanya i Turquia se n'han distanciat. El ministre alemany d'Afers Estrangers ha dit que les crítiques de la Lliga Àrab està confirmant els seus pitjors temors. Per la seva banda, Itàlia ha reiterat que el comandament de l'operació hauria de passar a mans de l'OTAN.

Actualitzat
Els atacs contra el règim libi han començat a rebre crítiques: primer de la Lliga Àrab i ara també de Rússia. Moscou diu que els objectius atacats s'extralimiten de la resolució de l'ONU, en la qual ells, per cert, es van abstenir. Putin fins i tot ha dit que la intervenció li recorda una croada medieval. Putin ha dit que la resolució 1973 del Consell de Seguretat de l'ONU sobre Líbia "em recorda una crida medieval a una croada", han estat les seves paraules textuals. Putin ha indicat que si es llegeix el contingut del text, "queda absolutament clar que es permet a tots adoptar qualsevol acció contra un estat sobirà".

A Brussel·les, en canvi, els ministres d'Afers Estrangers de la coalició -incloent-hi la ministra espanyola- han defensat la legalitat de les operacions a Líbia. La UE argumenta que l'objectiu és protegir la població civil, que queda exclòs d'un atac terrestre i que compten amb el suport de Lliga Àrab.

Alemanya i Turquia recelen

Però Alemanya i Turquia també se n'han distanciat. El ministre alemany d'Afers Estrangers, Guido Westerwelle, ha dit que les crítiques de la Lliga Àrab a la intervenció aliada a Líbia confirmen els temors del govern d'Alemanya. Westerwelle ha comentat que "nosaltres vam decidir no participar-hi, vam calcular els riscos, i tres dies després la Lliga Àrab ja ha criticat la intervenció". Westerwelle ha reiterat que Alemanya "no participarà" en una intervenció militar.

La Lliga Àrab rectifica després de les crítiques

Poc després de les declaracions de Westerwelle, aquest matí la Lliga Àrab ha volgut posar fi a la polèmica sobre els recels que ha provocat al si de l'organització l'operatiu militar a Líbia.

Després d'una reunió amb el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, el cap de l'organització àrab, Amr Mussa, ha dit que la Lliga respecta la resolució de l'ONU i que la seva posició era clara des del primer moment quan es va suspendre la pertinença de Líbia a l'Organització d'Estats Àrabs. Mussa ha dit que l'únic que va voler fer la Lliga va ser manifestar la seva preocupació per les vides dels civils.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut