Bucarest

Putin adverteix que qualsevol ampliació de l'OTAN cap a l'est serà una amenaça

El president rus, Vladímir Putin, ha fet la seva valoració de la cimera de l'OTAN que ha acabat avui a Bucarest. Putin ha fet dues consideracions diferents. D'una banda, ha celebrat que l'Aliança Atlàntica hagi recollit les seves inquietuds sobre l'escut antimíssils, però de l'altra adverteix que qualsevol ampliació cap als països de l'est serà entesa com una amenaça. Tot i això, Moscou i els socis de l'Aliança han pactat un acord de cooperació en matèria logística destinat a fer arribar material al contingent internacional desplegat a l'Afganistan. Aquest cap de setmana, Bush i Putin es trobaran a la residència de vacances del líder rus per pactar un marc bilateral de cooperació estratègica.

Actualitzat

El president rus, Vladímir Putin, s'ha deixat estimar a Bucarest pels països de l'Aliança Atlàntica, però no ha mogut ni un centímetre la seva posició. El president rus vol cooperar amb l'OTAN, però ha exposat obertament les discrepàncies amb els seus membres.

En la seva última cimera de l'Aliança Atlàntica, tant de Putin com de Bush, el president nord-americà ha dit que la Guerra Freda s'ha acabat. Però el seu homòleg ha acusat alguns països de demonitzar Rússia sense tenir en compte precisament el paper que també hi ha tingut Moscou.

L'únic signe evident de distensió ha estat la firma d'un acord per permetre que els països aliats facin arribar provisions a l'Afganistan a través de Rússia. Moscou no ha permès que utilitzin el seu espai aeri i el trasllat només es podrà fer en tren.

Un dels temes que genera més oposició russa és l'ampliació de l'OTAN cap a l'est. Putin ha dit que l'aparició d'un poderós bloc militar al llarg de les seves fronteres "la consideraria una amenaça directa a la seguretat del meu país".

Tot i l'oposició del Kremlin, l'OTAN ja ha dit obertament als presidents d'Ucraïna i Geòrgia que els seus països sí que seran membres de l'Aliança Atlàntica, però que encara hauran d'esperar.

La soledat de Zapatero

Probablement, la imatge que quedarà d'aquesta cimera per a la política exterior espanyola serà la d'un solitari i pensatiu José Luis Rodríguez Zapatero. Durant deu minuts, una càmera ha mostrat el president del govern espanyol allunyat de la resta de líders polítics i sense mantenir cap contacte amb els seus homòlegs, que la feien petar en un recés de les reunions. El cap de la diplomàcia espanyola, Miguel Ángel Moratinos, ha tret importància a l'episodi.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut