Barcelona

Pujol veu "penosa" la campanya de la Queta i Carod demana que no es culpi els immigrants del dèficit del català

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha considerat "penosa" la campanya "Dóna corda al català", que fa servir la imatge de la Queta, una dentadura que salta. Pujol creu que actualment no es fa una "pressió suficient" perquè tothom que ho desitgi sigui atès en català. També ha retret al tripartit que no hagi creat un clima "favorable" a la llengua. De la seva banda, Josep-Lluís Carod-Rovira ha demanat que no es doni la culpa als immigrants de la situació actual del català i ha afegit que els que han treballar per la normalització són els mateixos catalanoparlants.

Actualitzat

En la presentació d'un seminari organitzat pel Centre d'Estudis Jordi Pujol, l'expresident de la Generalitat ha dit que la campanya de la Queta li recordava "la carraca" que es portava fa anys "a la missa de Divendres Sant".

Pujol ha opinat que el nou Estatut o la llei de política lingüística "no obliguen la gent a parlar català", però sí que donen el dret a ser atès en català. I ha assegurat que simplement "aplicant a fons aquest dret, canviaria totalment la situació del català", i ha lamentat que "de vegades" els catalanoparlants renunciïn a aquest dret.

D'altra banda, Pujol ha donat a entendre que l'actual govern català no ha sabut crear tant com ho va fer CiU una "atmosfera" favorable al català.

Pujol també considera que el fet que Catalunya sigui "el país europeu que més immigració rep cada any" obliga a "fer un sobreesforç" lingüístic tant a institucions com a ciutadans i ha retret la població que sigui "prou enèrgica" en la defensa de la llengua.

De la seva banda, durant la clausura d'una jornada sobre la llengua, Josep-Lluís Carod-Rovira ha demanat "no carregar els neulers dels dèficits actuals" del català als immigrants que no el parlen. El vicepresident ha argumentat que "en molts casos no sabien que aquesta llengua existia" abans de venir a Catalunya i ha traslladat la responsabilitat als "catalanoparlants".

"Si tots nosaltres actuem en conseqüència, el futur de la nostra llengua estarà més viu que mai", ha apuntat Carod, que ha reivindicat l'"orgull" de pertànyer a la comunitat lingüística catalana.

Anar al contingut