Barcelona

Pujol revela que la Fundació del Palau ha enviat una carta al jutge exculpant CDC de finançament irregular

El secretari general de CDC assegura que la fundació del Palau de la Música i l'Orfeó Català han enviat una carta en què manifesten que no tenen res a exigir a Convergència. Pujol compareix al Parlament pel presumpte finançament irregular del partit.

RedaccióActualitzat
El secretari general de CDC, Oriol Pujol, compareix a la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament de Catalunya per donar explicacions sobre el presumpte finançament irregular de CDC a través del Palau de la Música.

Pujol ha reiterat la defensa del partit, i ha afirmat fins a quatre cops que CDC "mai s'ha lucrat ni de la fundació del Palau de la Música ni de l'Orfeó Català". El secretari general recorda que hi ha una via judicial oberta i que el Parlament ja va tractar el "cas Palau" en una comissió d'investigació. Per això, Pujol afirma que no sap "ben bé què aportarà" la compareixença, però insisteix que faran servir tots els mitjans per defensar la seva honorabilitat.

Una carta exculpatòria?

A més, el secretari general de CDC ha revelat que la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música i l'Associació Orfeó Català han enviat una carta al jutge en què manifesten que no tenen res a exigir a CDC

La carta posaria en dubte, segons Pujol, que existeixi alguna "víctima" de l'actuació del seu partit a la qual s'hauria de "compensar" per un import com el que "s'ha obligat CDC a dipositar en forma de fiança". Per això, Pujol demana al jutge que retiri la petició de responsabilitat civil pel presumpte finançament irregular.

El partit ha presentat un recurs al jutge basant-se en tres arguments. El primer és que, segons Pujol, no hi ha cap indici documentat en la interlocutòria judicial que pugui inculpar Convergència. El secretari general de CDC creu que el magistrat ha fet una "interpretació forçada" per arribar a la xifra de què es parla: 3,2 milions d'euros.

En segon lloc, Convergència al·lega "absència de motivació" i "indefensió", ja que l'origen de la responsabilitat civil seria un delicte de cobrament de comissions per adjudicació irregular d'obra pública a l'empresa Ferrovial, però en aquest aspecte que plantejava el fiscal "en la interlocutòria el jutge no es determina".

Finalment, el recurs considera impossible determinar "qui és la víctima a la qual cal compensar". Segons Pujol, la carta del Palau deixaria aquest punt en suspens.

Pujol sí, Mas i Puig no

El PSC ja havia anunciat que no participaria a la comissió i no ha fet cap pregunta perquè considera que és Artur Mas qui hauria de comparèixer. La resta de partits de l'oposició, sí que hi han participat i han pressionat Pujol pel presumpte finançament irregular. Abans de la compareixença, ERC i Iniciativa han demanat també la compareixença de Felip Puig, que no s'ha aprovat.

Segons el jutge del "cas Palau", Convergència s'hauria beneficiat presumptament del desviament de diners del Palau de la Música, i ho vincula al pagament de comissions per part d'empreses beneficiàries d'obra pública. CDC va haver de dipositar la setmana passada una fiança de 3,2 milions d'euros per respondre judicialment per les acusacions que el vinculen amb el cas de desviament de fons del Palau de la Música.

Res a veure amb el cas de les ITV

Oriol Pujol ha estat qüestionat pel PP sobre el cas de les ITV, en què Hisenda el situa com a "col·laborador necessari" en la trama. El secretari general de Convergència ha desvinculat el partit i ell mateix de les acusacions. Pujol reconeix que coneix algunes de les persones que estan sent investigades, però considera que han parlat inadequadament d'ell.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut