Barcelona

Pujol alerta del "perill" que molta gent voti "no" en el referèndum de l'Estatut per motius aliens al text

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha advertit sobre els "perills" que planteja el referèndum de l'Estatut. Segons el seu punt de vista, existeix el risc que molts ciutadans hi votin en contra per raons alienes al text, tal com va passar en la consulta francesa sobre la Constitució Europea. Tanmateix, l'expresident ha reiterat el seu suport al nou Estatut perquè "és millor que el que tenim". D'altra banda, sobre la conveniència de convocar eleccions anticipades, Pujol s'ha remès a les declaracions d'Artur Mas en què es va plantejar la possibilitat d'ajornar el referèndum i convocar eleccions al Parlament.

Actualitzat
Jordi Pujol té por que al govern de la Generalitat li passi com a Jacques Chirac amb el referèndum sobre la Constitució Europea. En aquella ocasió els ciutadans francesos van aprofitar l'oportunitat per castigar el govern per causes alienes a la qüestió realment plantejada. Van pesar més arguments com ara la immigració o l'oposició a determinades polítiques governamentals que el que deia el text constitucional. Segons el parer de l'expresident de la Generalitat, a Catalunya ara mateix es corre el mateix risc. És per això que Pujol ha advertit d'aquest perill i també ha emplaçat la classe política catalana a reflexionar sobre els "efectes secundaris negatius" derivats de la manera com s'ha portat el procés de reforma de l'Estatut de Catalunya. Entre aquests efectes destaca "la pèrdua d'autoestima" de la mateixa societat catalana o el deteriorament de la seva imatge a la resta d'Espanya.

De fet, Pujol ha assegurat que el debat polític "ha produït situacions complicades i difícils" i ha afegit que "ningú por negar" que Catalunya està passant per una crisi política sobre la qual "tots els partits catalans hauran de reflexionar a fons" després del referèndum. Segons Pujol, els polítics haurien d'analitzar si han estat prou "coherents", a més de "si el que es perseguia era un bon estatut o una altra cosa", com ara "una capitalització política" de la reforma o "el desgast polític de l'adversari".

Al voltant de la conveniència o no que es convoquin eleccions anticipades, Pujol ha respost que la seva opinió és la mateixa que la de l'actual president de CiU, Artur Mas, que va plantejar fa uns dies la possibilitat d'ajornar el referèndum i celebrar eleccions anticipades amb l'objectiu que el govern s'enfronti amb una posició "sòlida i definida" a la consulta de l'Estatut.

Pujol ha fet aquestes declaracions durant la presentació del seminari "De política i polítics", que organitza el Centre d'Estudis Jordi Pujol i que atraurà diferents personalitats polítiques, com l'expresident del Parlament Basc Juan María Atutxa, o l'expresident del Parlament de Catalunya Joan Rigol.
Anar al contingut