Manisa

Puja a 274 el balanç de morts en la pitjor tragèdia minera de la història de Turquia

El nou balanç confirma que es tracta del pitjor accident miner en la història del país

RedaccióActualitzat

La tragèdia minera a Turquia empitjora. El govern ha informat que s''ha elevat a 274 el nombre de morts per l'explosió d'una mina de carbó aquest dimarts a la localitat de Soma, a la província de Manisa, a l'est del país. Aquest és el pitjor accident miner de la història del país i ja s'ha traduït en aldarulls al carrer, on les forces de seguretat han reprimit amb duresa les manifestacions sindicals contra les privatitzacions i subcontractacions del sector miner. 

L'accident va passar arran d'una explosió que va provocar l'enfonsament de diverses galeries quan hi havia 787 miners a dins. Uns 360 van poder sortir de l'excavació, però la resta van quedar atrapats sota terra. 

Un ampli dispositiu treballa per rescatar els miners. Alguns han estat evacuats amb vida --entre els quals, una vuitantena de ferits--, però la majoria han mort. Les previsions apunten que es podria arribar a les 300 víctimes.

El primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, ha ajornat un viatge a Albània per desplaçar-se fins a aquest punt de l'oest de Turquia, que quedarà marcat per sempre per un accident que, ara per ara, és el més greu de l'última dècada. El govern turc ha decretat tres dies de dol.

Només els més afortunats han pogut sobreviure. Recolzats entre companys, amb llàgrimes als rostres coberts de sofre i pols. Als ferits els traslladaven en lliteres a les ambulàncies, preparades per portar-los a l'hospital.

Centenars de persones, familiars, amics, s'han acostat per seguir les tasques dels equips de salvament, que durant tota la matinada de dimecres han fet esforços contra rellotge per intentar salvar els miners atrapats sota terra, però la majoria de miners han estat evacuats morts. "Sóc aquí per compartir el nostre dolor. El meu oncle va morir aquí", ha explicat un home que caminava al costat del ministre d'Energia. El ministre ha dit que la mina s'ha ensorrat a causa d'una explosió, en principi atribuïda a un transformador elèctric. Els miners eren entre dos i quatre quilòmetres de profunditat i haurien mort ofegats pel fum que ha provocat l'explosió.

Els propietaris de la mina privada han dit que la investigació ja està en marxa, però han assegurat que l'accident ha tingut lloc, malgrat que s'havien aplicat amb rigor les mesures de seguretat més estrictes. Els sindicats miners ja fa temps que denuncien que al país hi ha accidents massa sovint. El pitjor, fins aquest, va ser l'any 1992, en una mina de Zonguldak, on hi van morir 270 treballadors.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut